Kéne még kén a kertbe?

Kéne még kén a kertbe?

Ha sárguló leveleket észlelünk, ráadásul az idősebb levelek sárgulnak először, akkor gyanakodhatunk a kertben kényhiányra. Itt a megoldás.

A légköri vizsgálatok azt tanúsítják, hogy a földközeli légkörben a korábbinál sokkal kevesebb kén van. Ennek oka feltehetően abban rejlik, hogy jelenleg jóval kevesebb kéntartalmú szenet tüzelünk el, mint régebben.

A kén fontos eleme az emberi táplálékoknak, mert alkotó része négy életfontosságú aminosavnak. Számottevő mennyiségben halmozódik fel a zöldségfélékben is, mint például a fejes káposztában, a retekben és a tormában, valamint a vörös-, fok- és metélő hagymában, amelyeknek a jellegzetes zamata a kéntartalomra utal, ezért ezeket a zöldségféléket kéntartalmú műtrágyával, vagy kénpornak a talajba juttatásával szükséges táplálni.

Az istállótrágya és a komposzt többnyire elegendő ként tartalmaz, de ezek hiányában a kén használata előnyösen hat a növények egészségi állapotára és a termények ízletességére.

A kénhiány tünetei

A nitrogénhiányra jellemző klorózis (sárgulás) tünetei jelentkeznek a növényeken. Az egész növény fakózöld színű lesz, az idősebb levelek sárgulnak először. Erős hiánynál bíborvörös, antociános elszíneződés is megjelenhet.

A kénfelesleg tünetei

Ritkán fordul elő, hogy a talaj túl sok kénvegyületet (szulfátot) tartalmaz. Az érzékeny növényeken azonban felléphetnek a levélszélektől befelé terjedő sárguló foltok és a perzselés jelei. Túl sok kén esetén a levélméret elmarad a normálistói és idő előtti elöregedés is előfordulhat.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR