Hagymafélék a kiskertben

Hagymafélék a kiskertben

Aligha van olyan kiskert Magyarországon, ahol néhány tő hagymát ne termelnének, hiszen a hagyma a magyar konyha leggyakoribban használt, mindennapos fűszere.

Valamikor a makói hagyma világhírű volt, ez azóta némileg megkopott, de azért a vöröshagyma ma is fontos exportcikkünk.

Vöröshagyma

A hagymák népes csoportjának legnagyobb tömegben termelt tagja a vöröshagyma, amely – nevét meghazudtolva – lehet sárga, fehér, lila színű is. Magvetéssel vagy dughagyma ültetésével termesztik és a kivételesen szélsőséges körülmények kivételével mindenütt megterem. Amikor a hagymafej kifejlődik, a lombja megsárgul és megdől. Ezt elő szokták segíteni taposással, nehogy magszár fejlődjék, de a leveleket nem ajánlatos levágni. A zárt fejű, érett hagymát néhány napig a szabadban kell utóérlelni, majd pedig száraz, hűvös helyen, lehetőleg sötétben tárolni. Nem célszerű a kifejlett hagymákat sokáig a földben tartani, mert – különösen csapadék vagy öntözés után – új gyökérzetet fejleszt, ami a tartalékolt tápanyagkészlet rovására megy.

Gyöngyhagyma

A vöröshagyma egyik divatos változata a gyöngyhagyma, amelyet savanyúság készítés céljából termesztenek. A zöldhagymának szánt dughagymát pedig a házikertekben ősszel ültetik ki, 6-8 cm. mélyen és kora tavasszal fogyasztják.

Fokhagyma

Fontos fűszernövény a fokhagyma, amely egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Valamikor még egy-egy gerezdet a gyerekek nyakába is akasztottak, mert azt hitték, hogy ez megvédi őket a szemmel veréstől és a betegségektől. Kétségtelen, hogy a fokhagyma igen egészséges fűszer, mert csökkenti a vérnyomást, fokozza az emésztést és bizonyos baktérium pusztító hatása is kétségtelen. A fokhagyma gerezdjeit közvetlenül az ősz, illetve a tavaszi ültetés előtt kell szétbontani és a gerezdeket 6-8 cm. mélyen ültetni, októberben, hogy télig gyökeret fejlesszenek. A kifejlett hagymákat június közepén szedjük fel, néhány napig szikkasztjuk, majd hálóban vagy fűzérbe fonva tároljuk.

Póréhagyma

A póréhagyma termelése és fogyasztása most kezd divatba jönni. Egyre több háziasszony készít belőle salátát, levest, főzeléket. A most vetett póréhagyma késő ősszel fejlődik ki, teljesen fagyálló, tehát kinn lehet hagyni a szabadban, nem kell a tárolásával bajlódni !

Metélőhagyma

Kedvelt növény a metélőhagyma is, amelyet akár virágágyak szegélyezésére is használhatunk, télen pedig a konyhában hajtathatjuk. Kiváló ízesítő és étel-díszítő növény.

Téli sarjadékhagyma

Sajnos egyre ritkábban találkozom a téli sarjadékhagymával, amely valamikor a szőlősorok végén alkotott terjedelmes bokrokat. A szőlőt metsző, kapáló emberek szívesen fogyasztották ezt az üde hagymafélét.

Amit a hagymalégyről tudni kell

A hagymák legkellemetlenebb betegsége a hagymalégy, amelynek a bábja a talajban telel át, a belőle kikelő légy pedig a hagymalevél tövére rakja le a tojásait. Ezekből csontszínű lárvák kelnek ki, amelyek befurakodnak a fejlődő hagymába és teljesen felélik annak a szöveteit, majd áttelepülnek egy másik hagymába. Most lehet Decis permetezéssel ellenük védekezni, de a permetlébe feltétlenül kell tapadást fokozó szert is keverni, mert a hagymalevél viaszos bevonatú leveléről különben leperegnek a permetlécseppek és a védekezés eredménytelen lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR