Helytakarékos kerti garázs építése fából

Helytakarékos kerti garázs építése fából

Nem foglal nagy helyet a kertből a nyitott garázs. A favázas kerti nyitott garázs annak éri meg, aki tető alatt érzi biztonságban az autóját és a kertből sem akar állandó helyet feláldozni az autója számára. A minapi jégesők után ugyanis sokan megbánták, hogy a szabad ég alatt parkoltak.

Napjainkban a legtöbb ember életében fontos szerepet játszik az autó. Míg pár évvel ezelőtt luxusnak számított, ma már szinte alap kellék, el sem tudnánk képzelni az életünket kocsi nélkül: azzal járunk dolgozni, nyaralni, esetleg visszük a gyerekeket óvodába, iskolába. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az autónk milyen állapotban van, fontos, hogy rendszeresen karbantartsuk, és minden elkövessünk azért, hogy sokáig használhassuk. Ennek része az is, hogy olyan helyen tároljuk, ahol az időjárásnak nincs, vagy a lehető legkevésbé van kitéve.

Nem mindenki kertjében fér el azonban egy garázs, az meg még kevesebb esetben oldható meg, hogy a házba építsük be az autó tárolására szolgáló helyiséget. Ezekben a helyzetekben lehet megoldás a nyitott garázs, ami nem foglal akkora helyet, mint a zárt, mégis megvédi az autót az esőtől, jégesőtől, hótól, és a madárürüléktől is. A nyitott garázsok többféle anyagból készülhetnek, maga az elképzelés azonban igen egyszerű: tartóoszlopokon áll egy hatalmas tető, ami alá be kell állni az autóval, ami máris fedett helyen van.

Nyitott garázs

A nyitott garázs hatalmas előnye a zárttal szemben, hogy csak akkor foglalja a helyet a kertben, ha éppen használják is. A www.nyitottgarazs.hu oldalon elérhető néhány garázs-alaprajz és típus. Ha az autó nincs otthon, felszabadul a helye, így a kert tágasabbnak hat – csupán egy fedett részt kapunk, ami egy kerti parti közben akár még jól is jöhet, ha elered az eső. Arról se feledkezzünk meg, hogy egy nyitott garázs jóval olcsóbb is, mint egy zárt, hiszen sokkal kevesebb anyagra van szükség a megépítéséhez, a munkadíjról nem is beszélve: mivel hamarabb elkészül, a befektetett munka, és ezáltal annak díja sem olyan sok, mint egy zárt garázs esetében.

A nyitott garázsok többfélék lehetnek: önálló épületként is felállíthatók, vagy a ház egyik falához szerelhetők. Ezek a három vagy négy oldalukon nyitott, tetőként funkcionáló garázsok többnyire fából készülnek, tetejük lehet zsindelyes, lemez, vagy cserepeslemez, de szinte bármi, ami alkalmas arra, hogy megóvja az autót a víztől és a hótól. Nyitott garázst vehetünk készen is, de magunk is építhetünk, vagy építtethetünk. Kész vagy egyedileg tervezett garázsokat kínál a www.e-kert.hu (a honlapon megtekinthető néhány minta). Az saját építésű garázs előnye, hogy a méret az autónak megfelelően alakítható, de több fáradsággal jár, mint a kész változat.

Nyitott garázs

Több kép: E-kert.hu Garázsok, autóbeállók

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR