Hogyan készítsek almabort?

Hogyan készítsek almabort?

Nálunk még nem elterjedt művelet.

A szomszédos Ausztriában és tőle nyugatra szinte minden országban nagy hagyományai vannak az almabor készítésének és fogyasztásának. Itthon is érdemes ezzel foglalkozni, különösen azért, mert a házikertben termett bő levű, savanykás ízű, zamatos almafajtákból igen kiváló almabor készíthető.

Almából igen gazdaságosan készíthető bor és ezzel sok, friss fogyasztásra nem alkalmas almát tudunk hasznosítani. Az érett alma lényeredéke 60-65%, cukortartalma 6-8%, savtartalma 6-10 ezrelék.

A megzúzott almából kipréselt léhez literenként 12 dkg cukrot adunk szirup formájában. A levet vízzel nem ajánlatos hígítani. A lényerés idején igen fontos a gyorsaság, mert az almazúzalék barnulásra hajlamos, ami rontja az almabor küllemét.

A kipréselt lé viszonylag lassan forr ki és tisztul le, de ennek befejeződése után fejtsük le, palackozzuk és légmentesen lezárva tároljuk.

További olvasnivaló a témában: