Hívatlan vendégek

Hívatlan vendégek

A nem nagyon zord tél és a változékony tavasz következtében korán megjelentek a kertekben a kártevők. Először a levéltetvek jelentkeztek, május végén pedig a cserebogarak, amelyek ebben az évben bőségesen rajzottak.

Senki se látja szívesen a kártevőket és betegségeket, de ha jól meggondoljuk, ők is hozzátartoznak a kert gazdag életközösségéhez. Ha kártevő nem lenne, akkor a hasznos rovarok se szaporodnának. A kártevő szervezetek ott sokasodnak el, ahol monokultura van és ahol a hasznos rovarok vagy gombák még nem honosodtak meg. Erre jó példa a parlagfű, amelynek egyelőre nincs természetes ellensége.

Cserebogár

Ne csak a vegyszerekre alapozza a növényvédelmét! Érdemes megkérdezni a szomszédoktól, hogy milyen növények érzik jól magukat az adott helyen és azokat részesíteni előnyben. Sokat segít a kártevők elleni védekezésben a termőhely célszerű megválasztása, a helyesen elvégzett metszés, a gyümölcsritkítás, a gyomirtás és a jó tápanyagellátás.

És csak a legszükségesebb esetben vegye elő a permetezőgépét, töltse meg engedélyezett növényvédőszer oldatával és permetezzen a munkavédelmi és az egészségügyi rendszabályok pontos betartása mellett!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR