Ehető a japánbirs gyümölcse? Igen – de nem akárhogy!

 Ehető a japánbirs gyümölcse? Igen – de nem akárhogy!

Egyre többen állnak meg a japánbirs bokrok mellett, és csodálkozva nézik a sárgára érett, illatos terméseket.

A tavasszal még élénk narancsvörös virágözönben tündöklő Chaenomeles japonica szeptember végére kemény, tojás alakú gyümölcsöket nevel, amelyek látszólag olyanok, mintha csak dísznek volnának – pedig több rejlik bennük, mint elsőre gondolnánk.

A japánbirs gyümölcse valóban ehető, ám nyersen ritkán kerül az asztalra: nemcsak azért, mert rendkívül kemény, hanem azért is, mert kissé fanyar íze miatt nem nyújt valódi gasztronómiai élvezet. A konyhában azonban – egy kis odafigyeléssel – értékes alapanyaggá válhat. Hosszabb főzést igényel, mint például az alma vagy a körte, de a végeredmény minden percet megér: kiváló kompót, illatos lekvár, pikáns zselé vagy akár különleges ízvilágú szörp is készülhet belőle.

japanbirs.jpg

Érdemes tudni, hogy a japánbirs gyümölcse természetes pektinben gazdag, így remekül sűríti a befőtteket vagy lekvárokat – más gyümölcsökkel keverve is izgalmas eredményt ad. Ha tehát találkozunk néhány érett példánnyal a kertben vagy a piacon, ne hagyjuk ott: ugyan kissé több türelmet igényel, mint hagyományos társai, de kellemes meglepetést tartogat a befőző szezon végére.