Szezon előtti leltár: ellenőrizzük a készleteket

Szezon előtti leltár: ellenőrizzük a készleteket

Számolom a napokat. Amikor ezeket a sorokat gépelem, még javában tél van, de március 21-én, a tavaszi nap-éjegyenlőség napján többnyire beköszönt a tavasz és addig még sok nap van hátra.

Ezt a várakozási időt kell kihasználni arra, hogy feltöltsük a szerény, kerti készleteinket. Mert gazdag tapasztalataim vannak arról, hogy amikor sok a munka és sürgősen szükség volna valamire,az éppen nincs a háznál, az üzletek meg éppen zárva tartanak.

Milyen vetőmagok maradtak tavalyról?

A leltározás a maradékok áttekintésével kezdődik. A megnyitott vetőmagos tasakokat a legjobb kiszelektálni, mert lehet, hogy a benne levő magok garanciális ideje már lejárt. Már pedig rosszul csírázó, vagy csíraképtelen magot nem ajánlatos elvetni, mert mire a hiányosságot észleljük, elmúlt a vetés optimális ideje. A maradék növényvédő szerek ugyancsak lejártak, hatékonyságuk csökkent, vagy az idén már jobbak vették át a tavalyiak helyét. A maradék műtrágyáktól se lehet nagy eredményt várni, mert a fagy és a nedvesség csökkenti az értéküket.

Vetőmag

A vetőmagot megbízható üzletben vásároljuk meg, mert az utóbbi években sok panasz érkezett hozzánk a csíraképtelen, gyommagokkal kevert vetőmagokkal kapcsolatban, sőt az is előfordult, hogy az elvetett magból nem az a zöldségféle kelt ki, mint aminek a neve a tasakon szerepelt. Óvatosnak kell lenni a szomszédtól, ismerőstől kapott magvakkal kapcsolatban is, nem is beszélve az utcai és piaci árusokról, akik semmiképpen se vonhatóak felelősségre a bóvli árujuk miatt.

A vetés idején se sajnáljuk a fáradságot attól, hogy jeltáblával lássuk el a vetésünket, mert három-négy hónap múlva, betakarítás idején már nem fogunk emlékezni arra, hogy milyen fajta magja került a földbe.

Ajánlatos megnézni, hogy van-e a raktárban benzin, kenőolaj, sebkenőcs, kötözőanyag.

A növényvédelemre is fel kell készülni

Nagy gondot kell fordítani a permetező és egyéb növényvédő szerek megvásárlására is. Nem csupán azért ,mert ezek drága portékák, hanem azért is, mert használatuk nagy felelősséggel jár : a rosszul megválasztott, de különösen az előírtnál nagyobb töménységben használt növényvédő szer minden évben okoz néhány igen súlyos mérgezést.

Növényvédelem

Kora tavasszal az első, nagyobb feladat a kert lombhullató növényállományának lemosó permetezése lesz, tehát mindenek előtt az ehhez szükséges permetező szert (bordói lé, bordói lé +kén, mészkénlé, Champion, Agrol Plusz ) kell készenlétbe helyezni. A rügyfakadás után és a később használandó szerek megvásárlása előtt feltétlenül készítsünk permetezési tervet és ne vásároljunk túlságosan sok anyagot! A családi kertben elegendő, ha beszerzünk kétféle, betegségek (gombák, baktériumok) elleni szert és háromféle (szívó, rágó és atkaölő) kártevők elleni szert .A nem rendszeresen jelentkező betegségek és kártevők ellen a védekezés módját a kártétel alapján kell majd meghatározni.

Bizonyára szükség lesz tavasszal csigapusztító szerre, rovarcsapdára, hernyófogó övre is .És ne feledkezzünk meg a munkát végző emberről se: neki munkaruhát, fejfedőt, gumicsizmát, gumikesztyűt, szemüveget kell viselnie! Permetezés közben alkoholos italt fogyasztani, dohányozni szigorúan tilos!

Fontos a tápanyagok utánpótlása

Célszerű minél előbb megvásárolni a szükséges műtrágyákat, nem feledkezve meg a mezo- és mikroelemeket tartalmazó növekedést és termésérést elősegítő anyagokról. A komposztot most még egyszer keverjük meg és rostáljuk át, hogy külön válasszuk a jól beérett, homogén, könnyen kiszórható humuszt a még el nem korhadt szerves anyagoktól.

Ahol mód van rá, szerezzünk be érett istállótrágyát, mert ennél jobb, harmonikusabb hatású "talajtápszer"-ről nincs híre a tudománynak.

A leltározás a szerszámok, eszközök átvizsgálásával fejeződik be. Ügyeljünk arra, hogy mindegyiknek jó, hibátlan, erős nyele legyen, mert eredményes és zavartalan munkát csak jó szerszámmal lehet végezni. A gépek átvizsgálását célszerű szakemberekre bízni.

Ezeket követően a házigazdának sincs már más dolga, mint az, hogy minden kertészkedő embernek kedvező időjárást, sikeres munkát és jó egészséget kívánjon a néhány hét múltán kezdődő szezonhoz!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR