Milyen legyen a szenior kertje?

Milyen legyen a szenior kertje?

Semmi nem gondoskodik jobban az idősödő kertészkedő kényelméről és egészségéről, mint az okosan, átgondoltan kialakított kert.

A szenior bemutatkozik:

73 éves nyugger vagyok. Kisvárosi szerény, de összkomfortos házban lakom, amelyet 300 négyzetméternyi termelésre alkalmas kertterület vesz körül. Feleségem részmunkaidős könyvelő; van egy felnőtt, családos fiam, két unokám és egy férjezett leányom. Egészségesnek érzem magam, csak a vérnyomásom rendetlenkedik olykor és az „ittfáj, ottfáj" csökkenti a munkaképességemet. Ismerem a hagyományos kertészkedés alapszabályait és igyekszem az újakat is elsajátítani. Nem dohányzom, és csak este fogyasztok – igen mérsékelten – alkoholt. Kissé túlsúlyos (88 kg) vagyok. A kertészkedésen kívül egyetlen hobbim a sakkozás.

A kerttervező javaslatai:

A kert kialakítását nem lehet befejezni, csak abbahagyni! A jól megtervezett kert művelőjének mindig van elvégzendő feladata, de nem rabszolgája, hanem ura a kertjének, amelyet úgy kell berendezni, hogy a kert rendben tartásához minden nap 3-4 munkaóra elegendő legyen. A kertben tervszerűen, komótosan ajánlatos tevékenykedni, jó eszközökkel és anyagokkal, óránként tízperces pihenőt tartva és egy pohár vizet elfogyasztva. Munkaruhája legyen az időjárásnak megfelelő, a mozgást nem akadályozó. Kezeinek, körmeinek megkímélése céljából viseljen puha munkakesztyűt.

Búcsú a létrától!

A kertben elfér két-három különleges formájú (oszlop alakú, csüngő vesszejű, színes levelű és egy-két a nyári melegben hűs árnyékot nyújtó díszfa. De búcsút kell venni a terebélyes koronájú, toronymagas gyümölcsfáktól, amelyeket csak létrán egyensúlyozva, vagy a vastag faágakba kapaszkodva lehet megmetszeni, és a gyümölcs leszüretelése se egyszerű feladat. Ezek helyét a sokkal kisebb helyet igénylő törpe, vagy még inkább karcsú orsó fácskák veszik át, amelyek már a harmadik nyáron gyümölcsöt érlelnek, a földön állva, kényelmesen meg lehet metszeni és meg lehet permetezni, valamint a gyümölcsét is zavartalanul lehet betakarítani.

Emeljük meg a kertet!

A zöldségféléket és a fűszernövényeket és néhány gyümölcsfélét (pl. szamócát, ananász cseresznyét) sikeresen lehet megtermelni a magaságyakban. Akinek már nehezére esik térdelve palántázni, görnyedve gyomlálni, guggolva ápolni a növényeket, az mindezeket a munkákat egyenes derékkal, kényelmesen végezheti el. Sokat könnyít a munkálatokban a most már kapható, műanyagból készült, könnyű zsámoly (magyarul: sámli). A magaságyak termőtalaja javarészt a házilag érlelt komposzt, amely a kertben keletkezett szerves hulladékokból (lehullott lomb, fűkaszálék, nyesedék, gyomok, bab- és borsószár, konyhai hulladék stb.) származik. Tehát aki magaságyban termel zöldséget, annak nem lesz gondja a kerti hulladék eltakarításával!

Magaságy

Több évelő, kevesebb egynyári

A virágágyakba ültessen több évelő növényt, mert ezek évekig szépítik a környezetet, szaporodnak, és kevesebb gondozást igényelnek, mint az egynyári virágok. A kerítés mellé pedig kerüljön szépen nyírott, vagy virágos cserjékből álló sövény.

A pázsit munkás, de jól gépesíthető

A szép pázsit a kert egyik legdrágább kincse, de igen sok ápolást, rendszeres, hetenkénti nyírást, hengerezést, szellőztetést és naponta öntözést követel. Ebben sokat segítenek a korszerű gépek; egy jól működő fűnyírógéppel, kényelmesen haladva még pihentető is a fűnyírás! Az öntözés gondját pedig az automatizált esőztető öntözőrendszer veszi le a vállunkról.

Legfontosabb a pihenőhely!

Nagyon fontos eleme a szenior-kertnek a néhány négyzetméter területű, cserjékkel körülvett pihenőhely, a munkában elfáradt, idősödő ember „kuckója", ahol nyugodtan ülhet a párnás karosszékben, vagy feküdhet a heverőn a kedvenc könyvét, vagy új tabletjét lapozgatva, zenét hallgatva, vagy szundikálva. A kuckó helyét gondosan kell megválasztani, hogy legyen benne árnyékos és napos hely, ne legyen zajos és poros a levegője. És legyen benne egy kis asztal, néhány székkel, ahol el lehet mélyülnie a kert urának és vendégeinek a sakkozás rejtelmeiben és örömeiben.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR