Kinek mekkora telek és kert való?

Kinek mekkora telek és kert való?

A fészekrakás kérdése mindig aktuális. Manapság egyre többen törekednek arra, hogy az épülő családi ház kertes környezetben álljon. Ezzel kapcsolatban szeretnék most néhány közhasznú (de lehet, hogy közhelynek számító) tudnivalót leírni.

Az első, ami megfontolandó,

a telek mérete. Ez a hivatalos iratokban többnyire négyszögölben van feltüntetve. 1 négyszögöl = 3,5966 négyzetméter, Illetve 1 négyzetméter = 0,27804 négyszögöl. 1 kataszteri hold területe = 1600 négyszögöllel = 5754,64 négyzetméterrel. 1 hektár = 10 000 négyzetméter = 1,737727 kataszteri hold. Angol nyelvterületen az acre mértékegység használatos; 1 acre = 0,404671 ha., 1 hektár = 2,47114 acre.

Ami a lakóépületet illeti, egy négy főből (két szülő és két, különnemű gyermek) álló család komfortos lakásmérete 100-120 négyzetméter. Az építési szabályok általában a telek 25%-át engedélyezik beépíteni. Ennek megfelelően a telekméretek a következőképen kívánatosak:

150 négyzetméteres telken egy szerszámos kamra kaphat helyet, de számolni kell azzal a helyzettel, hogy ilyen hobbi-telken a szomszéd szeme mindent lát!

400 négyzetméteres telken elfér egy hétvégi hajlék terasszal és van hely egy formás díszkert kialakítására, továbbá néhány gyümölcsfa és szőlőtőke telepítésére is.

1000 négyzetméteres telken építhető családi ház melléképülettel (garázs, raktár, padlás, pince), bejárati út járművek részére, játék- és sporttér, sütési-főzési hely, ültethetők gyümölcsfák, kisebb szőlőskert, veteményes kert és látványos díszkert is.

Nagy mértékben fokozza a telek használhatóságát

és növeli az értékét az, ha már az építkezés előtt megvalósulnak a közművek (szilárd burkolatú közút, villanyáram, vezetékes víz, csatorna, gáz és telefon) noha a távolabbi jövő a víz- és az energia-önellátás irányába mutat!

Ami közvetlenül a kerti termelést illeti,

azzal kapcsolatban azt tudom az ifjaknak tanácsolni, hogy azt termeljék, amik az adott talaj- és környezeti körülmények között a legszebben díszlenek, bőven teremnek, egészségesek maradnak, nem sínylődnek. Ezért célszerű körülnézni a szomszédok és a környéken lakó, tapasztaltabb emberek kertjében és azzal a terménnyel kezdeni, amivel ők már jó tapasztalatokat szereztek. Persze, minden kertben kell lenni valami különlegességnek, ami nincs a környéken (növényház, sziklakert, kerti tó, edényes növény stb.) ami karaktert ad a kertnek! Mert minden kertnek van saját profilja, minden kert más: tükörképe a gazdájának. Azt szokták mondani, hogy mutasd meg a kertedet és megmondom, ki vagy!

Golgotavirág a kertben

És hogyan kezdődjék?

Többnyire elkerülhetetlen, hogy az eddig kevéssé gondozott telket ki kell tisztogatni. Először a feltehetően ott csúfoskodó építési törmeléket kell eltávolítani, ki kell takarítani az aljnövényzetet, rendezni kell a terület felszínét (lejtős területen szükség lesz támfal vagy rézsű készítésére), szükség esetén javítani kell a talajt, csökkenteni a magasan álló talajvizet. Meg kell építeni a kerítést, amely feltétlenül egyszerű és könnyen karban tartható legyen! És a járdát a telek előtt, amelynek a rendszeres seprését és téli takarítását is meg kell szervezni.

Megérdemel két mondatot az öreg fák sorsa is!

Amíg a most ültetendő fák fel nem nőnek, nem teremnek gyümölcsöt vagy nem adnak árnyékot, addig a telken álló, öreg fák jó szolgálatot tesznek, meg kell becsülni őket. Nem sok munkával rendbe lehet hozni a törzsüket és a koronájukat, hogy a kertnek a rendezettség és ápoltság jellegét ne rontsák. Amikor a következő fa-nemzedék felnő, akkor átveheti az öreg, kivénhedt fák szerepét.

Hogy az új ház lakói és az új kert gondozói mielőbb a saját termék élményét élvezhessék, az első, egy-két évben fordítsanak fokozott figyelmet a veteményes kertre, ahonnan már az első évben betakaríthatnak fejes salátát, zöld hagymát, paradicsomot, paprikát, uborkát és még sok, más terméket, amelyre büszkén mondhatják: ez a mi kezünk munkájának a gyümölcse!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR