Kevésbé elterjedt gyümölcsök: naspolya, berkenye, som

Kevésbé elterjedt gyümölcsök: naspolya, berkenye, som

Néhány, kisebb fontosságú, de feltétlenül házikertekbe való gyümölcsfajokról szólok: a naspolyáról, a berkenyéről és a somról.


Naspolya

Ezt a gyümölcsöt már a kereskedelemben is alig lehet kapni, pedig szép bokra bőven ontja a termést. A téli gyümölcstálak díszítésére, választékának bővítésére szolgál. Fanyar termését tulajdonképpen éretlenül szedjük le az első fagyok bekövetkezte előtt, és tároljuk mindaddig, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Éretten kellemesen fanyar, jellegzetes ízű gyümölcse karácsony táján igen finom csemege.

A naspolya (Mesphilus germanica) nem válogat a talajban és az éghajlatban. Száraz és nedves talajokon egyaránt megél. Fehér virágait későn, a májusi fagyok után hozza, ezért a tavaszi fagyoktól nem szenved.

A naspolyabokrot nem szabad metszeni, mert virágai a vesszők végén helyezkednek el, ezért minden vessző lemetszése egyben a termést is csökkenti.Félvad növény; a kártevők és a betegségek nemigen bántják; szinte egyáltalán nem szorul permetezésre.

naspolya01

Berkenye

Ennek a fának számos faja él erdeinkben, de ezek közül csak egy, a fojtós vagy kerti berkenye (Sorbus domestica) minősül gyümölcsnek. Gömbös, körte alakú, diónyi, sárga színű, pontozott termései megérve éppúgy szotyósodnak, mint az egyes körte-fajták és a naspolya.

fekete berkenye

A berkenye a pihenőkertbe való, mert 12-15 m magas, szabályos, szép alakú fává fejlődik, s fehér virágai májusban sátorozó fürtökben díszítik a kertet.

Som

Manapság a kertekben és a közparkokban főként díszcserjének ültetik, tél végi sárga virágdísze miatt. Pedig a som (Cornus mas) igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből - különösen vadas húsok mellé való - kiváló lekvár készíthető.

Som

A szokványos sombokrokon kívül igen sok, nagy gyümölcsű típusa is van. Magam a Sió-csatorna alsó folyásánál találkoztam öreg szőlők szélére ültetett olyan idős somfákkal, amelyek szilva nagyságú gyümölcsöt termettek. Zsennyén (Vas megyében) az alkotóház kertjében 7 m magas, 12 m koronaátmérőjű és 330 cm törzskörméretű somfa ontja a termését.

Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse éretten kellemes ízű és szépen díszítő. Aki talál egy kiemelkedően nagy gyümölcsű sombokrot, az tősarjról szaporíthatja. Magról is felnevelhető, de a magját egy évig rétegezni kell, mert igen nehezen csírázik. A sombokor alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítást.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR