Kellemetlen lakótárs: a menyét

Kellemetlen lakótárs: a menyét

Legkisebb, igen mozgékony, fürge ragadozó állatunk , amely a házak padlásán, rejtett, csendes zugaiban szívesen megtelepszik.

Ritkán kerül az ember szeme elé, éjjel azonban dübörögve trappol a padláson, vadászik a tyúkok tojásai és a csibék után, de készséggel fogyasztja az egereket és a patkányokat is.

Az utóbbi időben többen is panaszkodtak amiatt, hogy váratlanul, különböző tárgyakat (gerendát, padláson tárolt bútort, burkolt telefonhuzalt) is megrágott.

Menyét (Mustela nivalis)

A menyétfélék családjába tartozó állatka testhossza 15-25 cm, farka 4-8 cm. hosszú. Puha, selymes bundája fahéjbarna színű, mellénykéje fehér. Évente két alkalommal fialhat és egyszerre három-nyolc utódot nevel. Főként az éjszakai órákban portyázik, ami különösen kellemetlen vendéggé teszi, ezért sokféle módon igyekeznek megszabadulni tőle – többnyire eredménytelenül. Minthogy védett állat (természetvédelmi értéke: 25 000 forint), ezért elpusztítani, bántalmazni tilos, de ultrahangos riasztóval sikeresen távol lehet tartani.