Hogyan gyógyítsuk a fák sebeit, repedéseit, odvait?

Hogyan gyógyítsuk a fák sebeit, repedéseit, odvait?

Nem is olyan ritkán előfordul, hogy a gyümölcs- és díszfák törzsén és vastag ágain sebek keletkeznek, például amikor letörök egy rész vagy megreped a fa. A sérüléseket érdemes azonnal ellátni.

Gyakori eset az, hogy a fákon a járművek és a talajművelő eszközök roncsolt sebet ejtenek. Ezek lassan és nehezen gyógyulnak, ezért gondosan kezelni kell őket. A seb felületét letisztítjuk és éles késsel a roncsolt szöveteket az élő, egészséges részig kivágjuk.

A nyers sebfelületet sebvédő anyaggal kenjük vagy fújjuk be és a kezelést szükségszerűen megismételjük mindaddig, amíg a seb körüli szövetek burjánzása megindul. A kezeletlen sebeken rövidesen megtelepszenek a szúbogarak, penészgombák és a taplógombák, amelyek rövid idő alatt a fa pusztulását okozzák.

Mit tegyek a szétrepedt fakoronával?

A bőven termő gyümölcsfáknál előfordul, hogy a termés súlya alatt a törzs kettéreped. A sérült fát nem kell kivágni, az viszonylag gyorsan meggyógyítható!

A repedés rendszerint az elágazás tövében kezdődik. Készíttessen egy 4–6 cm vastag abroncsot vasból (hordóabroncs); ennek legyen összecsavarozható füle, amellyel összeszorítja a szétrepedt törzset. Össze lehet szorítani a törzset erős vashuzallal is, de ezt alá kell „párnázni” autógumiból vágott több réteggel, nehogy bevágjon a gyarapodó törzs szöveteibe.

A repedés nyomán keletkezett sebet le kell zárni sebvédő balzsammal.

fak sebei 05

Hogyan kezeljem a faodvakat?

A gyümölcs- és díszfákon akkor keletkeznek odvak, ha a levágott vagy lerepedt ágak helyét nem kezeljük szakszerűen vagy a metszéskor csonkot (tarisznyaakasztót) hagyunk. Ennek következtében a kéregszövetek burjánzása lassabb ütemű, mint a faszövetek korhadása és így mélyre hatoló odúk jönnek létre.

A nagyobb odvakat fakaparóval, éles késsel ki kell tisztogatni az élő szövetekig. Az így megtisztított üreget kitömjük gipsszel vagy cementhabarccsal. Ügyeljünk arra, hogy a tömőanyag hézagmentesen helyezkedjék el. Ha a tömőanyag felületén repedések keletkeznek, akkor a felületet kenjük be sebvédő anyaggal, mert csak a légmentes lezárás biztosítja azt, hogy a tömőanyag alatt levő szövetek ne korhadjanak tovább.

fak sebei 02

Mi okozza a csonthéjas gyümölcsfák mézgásodását?

Ennek a csúf jelenségnek többféle oka is lehet: a nem megfelelő alany a magas talajvíz, a talaj nagy mésztartalma, tavaszi fagy, gomba, illetve vírusbetegségek, kártevő rovarok stb. Mielőtt tehát hozzálátnánk a mézgásodás megszüntetéséhez, feltétlenül tisztáznunk kell a jelenséget előidéző okot és azt kell korrigálni!

fak sebei 01

Csupán tüneti kezelésnek minősül, mégis ajánlom: tessék a mézgacseppeket leszedni, az alatta levő, rendszerint fekete vagy barna, elhalt szöveteket éles késsel kivágni és a sebet bekenni sebvédő anyaggal (Cellcid, Fabalzsam stb.). A kezelést rendszerint többször is el kell végezni, hogy elfogadható sikert érjen el!

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR