Több olvasóim is megkeresett a kérdéssel.
Igen, saját fogyasztásra lehet mákot termeszteni, de kizárólag étkezési fajtákat (Kompolti, Kék Duna, Kozmosz, Óriás kék), amelyeknek alacsony az alkaloidatartalmuk.
A magas alkaloidtartalmú, ipari fajtákat csak szerződéssel, szigorúan ellenőrzött körülmények között szabad termeszteni és a máktokot csak a feldolgozó gyógyszergyár, illetve annak megbízottja vásárolhatja fel. Ezekből sokféle fájdalomcsillapító és euforizáló hatású gyógyszer készül.
A mák apró kék, szürke, ritkábban fehér magját kora tavasszal vetik, kikelés után egyelik. A 10 cm átmérőt elérő fehér, lila és sötétkék virágok júniusban nyílnak. A fejlődő terméseket védeni kell a máktokbarkó kártétele ellen. Az érett tokok július végén takaríthatók be.
Az őszi mákfajták magját szeptemberben kell elvetni.
A mák hagyományos, magyar „fűszer”, amelyet a háziasszonyok mákos tészta, mákos guba és a bejgli készítésére használnak. Olajat is nyernek belőle.