Fontos tél végi munkák a kertben

Fontos tél végi munkák a kertben

A tél végi időszakban akár már magokat is vethetünk, dugványokat készíthetünk, oltóvesszőt vághatunk, vetőmagot szerezhetünk be.

2018 első két hónapjának időjárása nagyon változékonyan alakult: január elején tavasziasan enyhe időben volt részünk. Sok járókelő hölgy szinte nyári ruhában, a férfiak egy szál pólóban dolgoztak, kinyílt a hóvirág és virágoztak az aranyvessző bokrok, duzzadtak az orgonabokrok vesszőin a rügyek. Mindenki aggódott, hogy ennek a korai tavaszodásnak súlyos következményei lesznek. Szerencsénkre ez nem következett be és amikor ezeket a sorokat gépelem, épp havasak a háztetők, csúsznak a járdák,a járókelők fázósan húzódnak a vastag sáljuk mögé. És persze az se kizárt dolog, hogy amikor Ön olvassa ezt az írást, akkor már a tavasz szellőjét véli észlelni! A szakemberek pedig azt állapítják meg, hogy a néhány tavaszias nap csak a nagyon sekélyen gyökerező növények nedvkeringését indította meg, a mélyebben gyökerezők észre se vették ezt az időjárási ritkaságot!

Mennyi zöldséget eszünk?

Egy, négy főből álló család évi zöldségfogyasztása az utóbbi években a következőképp alakul (és mellé írom azt is, hogy mindez a kertben körülbelül mekkora területen lenne megtermeszthető).

  • Paradicsom: 80 kg. Terület: 20 m2
  • Paprika: 40 kg. Terület: 15 m2
  • Zöldborsó (tavaszi): 15 kg. Terület: 20 m2
  • Zöldbab: 20 kg. Terület: 20 m2
  • Sárgarépa: 25 kg. Terület: 15 m2
  • Vöröshagyma: 15 kg. Terület: 10 m2

fontos tel vegi munkak 02

Vásároljunk vetőmagokat

A vetőmag vásárlás bizalmi kérdés; csak szakboltból és tasakolt magot vásároljon. Az alkalmi árustól vásárolt mag nem megbízható! Magunk is gyűjthetünk vetőmagot a kertünkből, de a hibrid (F1) növények magja nem alkalmas vetésre!

Annyi magot használjanak, amennyi a tasakon fel van tüntetve; a ritka magvetés pazarlás a területtel, a túl sűrű vetésben pedig a növények nem tudnak kellőképpen kifejlődni. Ügyeljenek a vetés mélységére: homokon kissé mélyebben, agyagtalajon sekélyebben vessenek.

Az aprómagvakat ajánlatos pillírozva (drazsírozva) vásárolni, mert ezeket könnyebb a megfelelő mennyiségben és mélységben elvetni.

fontos tel vegi munkak 03

Oltóvessző metszése

Csak egészséges, jól termő gyümölcsfáról vágjon oltáshoz szükséges egyéves vesszőket. Ezeket újságpapírba burkolva hetekig el lehet tartani a hűtőszekrényben.
A fás dugványokat is ilyenkor kell levágni az anyanövényekről, pl. szőlőtőkéről, díszbokrokról.

Ezek elültetése akkor időszerű, amikor a talaj fagya kiengedett. A 40-50 cm hosszú dugványokat úgy kell a kiásott árokban elhelyezni, hogy a legfelső rügyük a talaj felszíne fölött maradjon. A dugványok akkor kezdenek gyökeret ereszteni, ha rendszeresen öntözzük a talajukat.

fontos tel vegi munkak 04

A kupacolás felújítása

A tél folyamán a rózsatövek, a fügebokrok és a szőlőtőkék körül kialakított földkupacok megsüppedtek, lelapultak. Ezeket – számítva a februári fagyokra – ajánlatos felújítani földdel, vagy félig érett komposzttal.

Vessen mezei salátát!

Ha néhány napon át nem csökken a hőmérséklet a fagypont alá, akkor el lehet vetni a mezei saláta magját, amely fagytűrő és gyorsan kikel. Érdemes akár az ablakládába is vetni! A csírázó növények fejlődését meg lehet gyorsítani azzal, ha papírlappal, vagy vászonnal letakarják, de a vetést nyirkosan kell tartani és mihelyt a növénykék zöldülnek, el kell távolítani. A mezei saláta sokféle vitamint és egyéb egészségvédő vegyületet tartalmazó zöldségféle és az új esztendő első, saját termése!

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR