Drognövény a kender?

Drognövény a kender?

Vannak olyan kenderfajok (Cannabis indica), amelyeknek a hajtásaiban jelentős mennyiségű pszichoaktív vegyület (THC, hasis) keletkezik; ebből állítják elő a marihuána nevű kábítószert.

A Magyarországon termesztett rostkender (Cannabis sativa) hatóanyag-tartalma olyan  alacsony, hogy azt nem lehet drognak minősíteni.

Kender

A rostkender termesztésének egyébként évszázados hagyományai vannak Európában. Itt a műanyagok elterjedése előtt időszakban jelentős mennyiségben használták fel zsákvászon és ponyva készítésére, valamint a ruházati iparban (farmernadrág).

Használják  továbbá az építőiparban (falazóblokk), a bútoriparban (pozdorja lemez, az állattartásban (almozáshoz), a magjából sajtolt olajat a kozmetikai iparban és a gépkocsiiparban is (tömítések, kuplungtárcsák, borítások) is.

Kender

A kertekben térhatároló, takarónövény szerepet tölt be, mert tömör, gyorsan növő, két- két és fél méter magas falat képez. Minthogy a rostkendert a hasist termelő kendertől a felületes szemlélő nem tudja megkülönböztetni, ezért ajánlatos a kender helyett más, gyorsan és nagyra növő egynyári növényt ültetni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR