Ültessek burgonyát a hobbikertembe?

Ültessek burgonyát a hobbikertembe?

Kiskertben is érdemes burgonyát ültetni. Legalább annyit, amennyit a háziasszony a kerti tartózkodások idején megfőz vagy megsüt.

Mert a saját termésnek megérdemelt előszereteti értéke van és azért is, mert jól esik a saját termést fogyasztani, ahelyett, hogy az üzletbe kelljen valakinek futnia két kiló krumpliért.

Burgonya

A fenti követelményeknek megfelelően érdemes néhány tő korai burgonyát (pl. Cleopatra, Impala) ültetni és több átlagos tenyészidejűt (pl. Kondor, Somogyi sárga kifli) termeszteni. A koraiak az ültetéstől számított 85-105. napon takaríthatók be, az átlagos tenyészidejűek gumóinak kifejlődéséhez 105-115 nap szükséges.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a régi, tapasztalt háziasszonyok pincéjében háromféle burgonya várta a feldolgozását: egyik sütésre, a másik főzésre és tésztagyúráshoz, a harmadik salátakészítésre volt kiválóan alkalmas.)

Néhány példa a fajtaválasztáshoz felhasználás szerint

Salátának való burgonyafajták (jelölésük 'A'): Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

Főzni való burgonyafajták (jelölésük 'B'): Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara

Sütni való burgonyafajták (jelölésük 'C'): Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR