Milyen gyümölcsfajtákat nevezünk önmeddőnek és öntermékenynek?

Milyen gyümölcsfajtákat nevezünk önmeddőnek és öntermékenynek?

Fontos tulajdonsága ez növényeinek, melyet már ültetéskor ismernünk kell!


Önmeddő az a gyümölcsfajta, amelynek virágai a saját virágporuktól nem termékenyülnek meg.

Ezek a fák csak akkor érlelnek termést, ha a közelükben van velük egyidejűleg virágzó más – megtermékenyítő virágport termő – gyümölcsfa. A pollen szállításában nagy szerepet játszanak a rovarok, mindenekelőtt a házi méhek. A diófák és a mogyoróbokrok virágporát a szél közvetíti.

onmeddo ontermekeny gyumolcsfajtak 02

Vannak teljesen önmeddő gyümöcsfajták; ilyenek a cseresznye, a mandula valamennyi fajtája, a Pándy meggy és az Althann ringló. Részlegesen önmeddő az alma, a körte és a szilva legtöbb fajtája, azért az idegen beporzás a gyakorlatban mindenütt kívánatos és termésbiztonságot, valamint terméstöbbletet eredményez.

onmeddo ontermekeny gyumolcsfajtak 03

Milyen gyümölcsfajtákat nevezünk öntermékenynek?

Öntermékenyek azok a gyümölcsfajták, amelyeknek a virágai a saját virágporukkal is megtermékenyül, gyümölcsöt fejleszt és a gyümölcsben csíraképes magvak érnek be. Az ilyen gyümölcsfajtáknak nincs szükségük arra, hogy a közelükben virágport termő más, hasonló gyümölcsfa álljon.

Öntermékeny valamennyi kajszifajta, a legtöbb őszibarack, valamennyi málna-, szeder-, szamóca- és köszmétefajta.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR