Megporzás nélkül ne várjunk gyümölcsöt

Megporzás nélkül ne várjunk gyümölcsöt

A gyümölcsfák terméséhez méhekre és néhány esetben más fajták virágporára van szükség. Mit tehet a kertész?


A bőséges gyümölcstermés feltétele a gyümölcsfák virágainak megtermékenyülése. Hiába műveljük a talajt, permetezzük a fákat, öntözünk és metszünk, ha a virágok nem termékenyülnek meg. Ehhez pedig nagy szükség van a méhekre és a vad rovarokra (poszméh, darázs, lepke, katicabogár stb.).

Legtöbbször nem mondhatunk le a méhekről

A házi méhek nélkül jelenleg nem tudunk eredményes gyümölcstermelést folytatni, mert a méhek szorgos nektárgyűjtő tevékenységük mellett a beporzást is elvégzik. A virágporból jócskán a potrohuk szőrzetére tapadnak a pollenszemek és akaratlanul is a később meglátogatott virágok bibéjére jutnak; a virágokból szerzett anyagok nagyobb részét a kaptárba szállítják, és a lépekben raktározzák a fiasítás táplálására és a saját, téli ellátásukra. Más a helyzet a vad rovarokkal: ők csak táplálékszerzés céljából keresik fel a virágokat és nem raktároznak.

Válasszunk öntermékeny gyümölcsfát a kertbe!

A kertészek számára a legtöbb gondot a meggyfák virágainak a megtermékenyülése jelenti. Az egyik legfontosabb és legnagyobb számban ültetett Pándy-meggyfajtának a virágai önmeddőek, tehát saját virágporukkal nem termékenyülnek meg; szükségük van a megporzást végző rovarokra, amelyek más fajtájú meggyfákról viszik a virág bibéjére a virágport. Ezért mostanában már a kertekben is inkább öntermékeny fajtákat (Érdi bőtermő, Kántorjánosi 3) ültetik, amelyeknek a virágai saját virágporukkal termékenyülnek meg. Ezeknek a gyümölcse friss fogyasztásra, befőtt és dzsem és ivólé készítésére, mélyhűtésre, valamint értékesítésre éppen úgy alkalmas, mint a jól bevált, megszokott és megkedvelt Pándy-meggyé.

Hogyan segíthetünk az önmeddő fáinkon?

Ennek az önmeddőségén is lehet azonban segíteni: tessék levágni néhány, gazdagan virágzó vesszőt egy Cigánymeggy fáról; ezeket egy vízzel töltött befőttes üvegbe állítva akassza fel a Pándy-fa egyik ágára, ahonnan a méhek az anyafa virágaira szállítják a pollent. A virágos ágakat két-, háromnaponta friss vesszőkkel kell felváltani.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR