Mind-mind rendkívül illatos fűszernövény.
Hol termelhetek bazsalikomot?
A bazsalikom a parasztkertek kedvelt, illatos növénye volt. Bokra 40–60 cm magas, felálló szára négyzetes keresztmetszetű, virágai fehérek. Egynyári növény. Újabban piros levelű fajták is forgalomba kerültek. A fagyra nagyon érzékeny palántáit május végén lehet a szabadba, virágágyba, cserépbe vagy ablakládába kiültetni. A gyorsan melegedő, tápanyagban gazdag vályogtalajt és a napos, meleg helyet kedveli.
A virágzó hajtásait szárítás céljából július végén vágjuk le, de néhány hajtás rendszeres levágását a bokor tavasztól őszig elviseli. Leveleit saláta, ecetes és vizes uborka, kolbásztöltelék, mártások ízesítésére lehet használni. Teája étvágygerjesztő, szélhajtó és köhögést csillapító hatású.
Pótolja a borsikafű a borsot?
Igen, a borsikafű (csombor) íze hasonló a borséhoz. 20–40 cm magas bokrot nevelő, egynyári növény. Az érett magjait elszórja és – a számára kedvező termőhelyen – kikelnek, így tehát praktikusan „évelő növénynek” is mondható. A magjait márciusban vetik, a palántáit a májusi fagyok után ültetik ki. A hajtásait a virágzás kezdetén kell levágni.
A borsikafű csökkenti a bab, a borsó, a lencse és a káposzta alapanyagú ételek felfújó hatását, de saláták, vadpácok, gombás ételek fűszerezésére is használják.
Hol a helye a kertben a borsmentának?
A mélyebb fekvésű, nyirkos talajú kertrészben, mert ez a növény, amely a földben tarackokat nevel és ezekkel szinte behálózza a termőhelyét. Sarjakkal, ősszel szaporítható. A leveles hajtásokat a virágbimbók kinyílása előtt vágjuk le szárítás céljából, egyébként néhány hajtást bármikor levághatunk róla.
A borsos mentából – citromfűvel vegyítve – kiváló téli tea főzhető; ennek nyugtató, lazító hatása van a szervezetre. Az ipar cukorka és fogpaszta készítésénél hasznosítja.
Bőségesen öntözzem a fűszernövényeimet?
Nem! A fűszernövényeknek melegre, napfényre van szükségük, de ha sok vízhez és tápanyaghoz (főként nitrogénhez) jutnak, akkor erőteljesen növekednek, de a bennük levő, értékes illóolaj-tartalom nem növekszik, sőt egyes esetekben abszolút mértékben is csökken. Ezért a fűszernövényeket ritkábban és kisebb vízmennyiséggel kell öntözni, műtrágyázni pedig nem ajánlatos.
Az ilyen módon nevelt fűszernövények „herbáját” könnyű megszárítani belőlük karakteres fűszer állítható elő.