Burgonya kerti termesztése: hogyan kezdjük?

Burgonya kerti termesztése: hogyan kezdjük?

A burgonya - családias nevén: a krumpli - egyike a legnépszerűbb táplálékunknak. A gumója sok szénhidrátot, C-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Könnyen emészthető, ízletes, sokféleképpen elkészíthető, jól tárolható és tartósítható termény.

Termesztése és a vetésterület egyharmada a kistermelésre jut. Sok tízezer család termel a kertjében néhány tő burgonyát a mindennapi használatra, vagy nagyobb területen téli eltartásra.

Burgonyaföld

Szereti a hűvöset

A burgonya szereti a hűvös, csapadékos klímát, ezért Európa északibb államaiban nagyobb arányban termelik nemcsak étkezésre, de takarmányozásra és szeszgyártásra is. A tőlünk délebbre fekvő országokban csak a hegyvidéken folyik rendszeres termesztése. Termésmennyisége nagymértékben függ a nyári csapadéktól, de igen nagy jelentősége van az öntözésnek is.

Csak egészséges vetőgumókat

Vessünk egy pillantást ennek a növénynek a felépítésére: a jércetojás méretű, kb. 50 grammos vetőgumót ültetik el. Ebből szár fejlődik, rajta levelekkel, a hajtás csúcsán fehér virágokkal, amelyekből nagyon keserű, sőt mérgező bogyótermés lesz, benne magokkal, amelyeket csak a nemesítők hasznosítanak. A gumók a földalatti sztólókon alakulnak ki.

A burgonya ültetésének ideje a következő napokban, hetekben kezdődik. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de legjobban a közömbös vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Igényes növény, amely különösen meghálálja a káliumtrágyázást.

Ültetésre csak egészséges gumót szabad használni. Vírusfertőzött vagy rizoktóniás gumóból nem lesz termés! A gumók kihajtását meggyorsíthatjuk azzal, hogy előcsíráztatott gumókat ültetünk. Házikertben különösen ajánlatos a mini-gumók ültetése, mert ezek fertőzésmentesek és igen erőteljesen növekednek, nagy termést adnak.

Vetés után gondozás

Amikor a burgonya szára 20-25 cm hosszúságúra nő, fel kell töltögetni és ezt a műveletet még háromszor meg kell ismételni

A burgonyanövénynek számos betegsége és kártevője van. Ezek közül legnagyobb kárt a burgonyavész, a vírusok és a burgonyabogár okozzák.

Burgonyabogár

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR