Teszt: Bosch Keo akkumulátoros kerti fűrész

Az akkus kerti fűrészt Bálint János kertészmérnök teszteli. Megnézzük, mi van a dobozban és hogyan működik a kertészkedők izmait kímélő akkus eszköz.

BOSCH Keo akkus fűrész

A nagyobb fák fűrészeléses metszése, alakítása, az elszáradt ágak levágása az egyik legfáradságosabb munka a kertben. Ennek megkönnyítésére ajánlja a Bosch a Keo nevű lítium-ion akkumulátoros fűrészét. Az eszköz nagyon hasonlít a megszokott barkácsgépekhez. 1 kg-os jól kiegyensúlyozott test, elől a 15 cm-es fűrészlappal, hátul az akkuval. A beépített akkumulátor 10,8 voltos, a teljes töltés ideje 3 óra, a 230 voltos hálózati ármból mindössze 8 wattot fogyaszt töltés közben. Legalább 30 db 60 mm átmérőjű ágat átvág egy töltéssel, a vékonyabbakból akár 100 mm-rel is megbirkózik. A töltöttség állapotát fények jelzik.

A Keo igazi érdekessége, hogy rápattintható az elejére egy „A” alakú ágfogó szerkezet, és így nem kell a másik kezünkkel rögzíteni a vágandó ágat, a fűrész egykezesen még jobban dolgozik, a másik kezünkkel kapaszkodhatunk a fába vagy a létrába. Apró hátrány, hogy az „A” keretbe csak 60 mm-es gallyak férnek be, ennél vastagabbhoz le kell vennünk az ágfogót, ilyenkor a leírás szerint 80 mm átmérőig dolgozik. A fűrészlap gyorscsatlakozóval helyezhető be, vagy vehető ki. A csomagban csak egy kerti fogazású fűrészlap volt, de opcionális extraként vehetünk ugyanolyan 150 mm hosszúságú, de apróbb fogazású, műanyaghoz és alumíniumhoz ajánlott fűrészlapokat, és így a kerti ágfűrészből hasznos barkácsgép válik.

BOSCH Keo akkus fűrész

Munkakezdéskor ki kell kapcsolnunk a biztonsági reteszt, ha végeztünk ne felejtsük el visszacsúsztatni. Ajánlatos a munkakesztyű használata, a fej fölötti munkánál kötelező a szemüveg és a sapka, ha nem akarunk fűrészport a szemünkbe és a hajunkba. A legfőbb biztonsági felszerelés a csúszásbiztos talpú munkacipő, a helyesen felállított létra. A munka nehezét a Keo végzi, de ha elfáradt akár a fűrészt tartó vagy a fán kapaszkodó kezünk, akkor feltétlenül tartsunk szünetet. A vízszintes ágak vágásakor természetesen mindig fölülről lefelé haladjunk, mert így az ág súlya tágítja a nyílást, nem szorulhat be a fűrészlap. Függőleges vagy ahhoz közeli ágaknál be kell segítenünk a másik kezünkkel, hogy az ág a fűrészfogak felé dőljön, mert különben rászorul a fűrészlapra. A fűrészlapok szuper acélból készülnek, de így is elkopnak idővel, vásároljunk néhány tartalék példányt.

A kapcsolódó videón még számos egyéb érdekesség is látható.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR