Teszt: BOSCH ASB 10,8 LI Set akkus bokornyíró készlet

Teszt: BOSCH ASB 10,8 LI Set akkus bokornyíró készlet

Kinyitjuk a dobozt és megnézzük, hogyan működik a lítium akkumulátoros bokorvágó, sövénynyíró és fűszegély-nyíró, amelyet a Bosch egyetlen kis kofferben, készletben árul. Bálint János kertészmérnök tesztel.

A látványos műanyag koffer hasonlít a barkácsgépek szerszámosládájára, és ugyanaz a funkciója; a dobozban nem egyetlen gép van, hanem egy három darabos készlet. 3 az 1-ben: 10 cm hosszú fűszegélynyíró olló, 12 cm hosszú bokorformázó penge és 20 cm hosszúságú, azaz viszonylag rövid sövénynyíró kés. Nagyon hasonló 7,2 voltos és 3,6 voltos Isio készülékek formájában külön-külön is megvásárolhatók a három funkciónak megfelelő Bosch gépek.

Teszt: BOSCH ASB 10,8 LI Set akkus bokornyíró készlet

A lítium-ionos akkumulátor be van építve a pengéket befogadó ASB 10,8 LI készülékbe. Az akku feszültsége 10,8 volt, kapacitása (energia befogadó-képessége) 1,3 amperóra. A töltéshez egy kis trafót mellékelnek, a csatlakozási pont a készülék nyelében van, elfedve egy kis gumilappal. A teljes töltési idő 3,5 óra, de már 1,5 óra után 50%-os a kapacitás, a 230 voltos töltőáram mindössze 9 watt fogyasztású. Az egy töltéssel megvalósítható üzemidő 100 perc, ami több mint elég az ilyen nagy figyelmet igénylő kerti munkánál. A töltöttségi állapotot kijelző mutatja 4 fokozatban.

Teszt: BOSCH ASB 10,8 LI Set akkus bokornyíró készlet

A késeket befogadó gép nagyon könnyű, az akkumulátor fogantyú-végi elhelyezése jól kiegyensúlyozza a készüléket, az össztömeg a pengéktől függően 0,8-0,9 kg. Az ergonomikus dizájn eredményeként kellemes a fogás. A pengék behelyezéséhez, illetve cseréjéhez a készülék talpát kell két piros gombot egyszerre benyomva kinyitnunk, a kések könnyen bepattinthatók a helyükre, a talp tenyérnyomással záródik. Ez azért praktikus, mert a kenést igénylő illesztések így zártak, nem kenik össze a pengét cserélő embert. A munkához először a fölső biztonsági kapcsolót kell átcsúsztatnunk, majd az alsó gomb folyamatos nyomásával működtetjük a késeket. Bal- és jobbkezeseknek egyformák az esélyeik, de a kétkezességről lebeszélném a felhasználót. Nagyon kézenfekvőnek tűnik, hogy a szabad kezemmel a kések alá hajtsam a füvet vagy az ágakat, és a levágott részeket rögtön össze is gyűjtsem a következő mozdulattal, de ilyen veszélyes helyre én nem nyújtanám a kezem. Elég egyetlen pillanatra elterelt figyelem, és belevághatunk magunkba. Egy lánckesztyű vagy erős munkakesztyű nyújtana némi védelmet, de szerintem biztosabb, ha egy kézzel dolgozunk. Hasznos az oldalról is zárt munkaszemüveg, kötelező a csúszásbiztos munkacipő, különösen, ha létrát is használunk.

Bokorvágó

A hosszabb pengék különlegessége a blokkolásgátló rendszer (Anti-Blocking-System), ami nem csak a nevében hasonlít az autós biztonsági berendezésre. Vastagabb és keményebb gallyakon sem akad el a sövényvágó, nekem csak nyomnom kell továbbra is a gombot, és a kések addig nyiszálják ide-oda az ágat, amíg át nem vágják. 15 mm-nél nagyobb ág persze be sem kerülhet a fogak közé, mert ennyi a késtávolság. A kések és fogak megérdemelik a rendszeres tisztítást és az olajpermetet.

Bokorvágó

Opciósan teleszkópos  (és kerekeken guruló) nyél is kapható és szerelhető a készülékre, amellyel így nem kell mélyre hajolnunk a fűszegély nyírásához.

A kapcsolódó videón még számos egyéb érdekesség látható.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR