Teszt: BOSCH AHS 48 LI akkus sövénynyíró (videó)

Kinyitjuk a dobozt és megnézzük, hogyan működik a lítium akkumulátoros sövénynyíró, a Bosch egyik legkeresettebb akkus kerti kisgépe. Bálint János kertészmérnök tesztel.

A legszebb sövényeket kézi ollóval csattogtatva vágják művészi formákra a kertek szerelmesei. A közparkokban többnyire rossz szagú benzinmotoros készülékekkel dolgoznak a profik, mert ebben a műfajban igazi ritkaság a négyütemű, ugyanis a sokat forgatott eszköznél csak az olajos keverék ad megbízható kenést. Én évekig dolgoztam egy vezetékes elektromossal, de annyira koncentráltam, hogy el ne vágjam az áramkábelt, hogy többször belevágtam a kerítésbe és az oszlopba is. Ekkor döntöttem az lítium-ion akkumulátoros mellett. Most már csak a lényegre kell figyelnem.

Bosch AHS 48 LI AKKU sövénynyíró

Az AHS 48 LI a Bosch kínálatából a legkisebb, mindössze 48 cm a kardja, cserélhető az akkumulátora. Ugyanehhez az akkuhoz kapható 52 cm-es sövényvágó, az 54 centishez pedig már egy erősebb akku tartozik. A két rövidebb sövénynyírónak az akkumulátora a Bosch új Power4All sorozatába illeszkedik, ugyanaz a 18 voltos, 1,3 amperórás akku fúró-csavarozókhoz, más barkácsgépekhez és fűszegélynyírókhoz is csatlakoztatható. Egy kisebb kertben és műhelyben így egyetlen akku meghajtja a gépeket. A töltési ideje a hozzá csomagolt töltővel 3 óra, a töltőáram 230 voltos, a fogyasztása mindössze 15 watt. A prospektus 50 perces üzemidőt ígér, ami ennél a nagy figyelmet igénylő munkánál az embernek is elég.

Bosch AHS 48 LI AKKU sövénynyíró

A biztonság érdekében két kéz teljes fogása kell a sövényvágó működéséhez. A balkezeseknek is egyenlőek az esélyeik. Ajánlott védőeszköz az oldalról is zárt szemüveg és a munkakesztyű. A legfontosabb a csúszásbiztos talpú munkacipő és a gondosan felállított, támaszt is nyújtó létra. A mindössze 2,2 kg súlyú eszközzel a fejem fölötti magasságban, elvileg egy kézzel is tudnék dolgozni, de a biztonsági kétkezesség ezt nem teszi lehetővé. Mindennek van árnyoldala.

Bosch AHS 48 LI AKKU sövénynyíró

BOSCH AHS 48 LI napos oldala a blokkolásgátló rendszer (Anti-Blocking-System), ami nem csak a nevében hasonlít az autós biztonsági berendezésre. Vastagabb és keményebb gallyakon sem akad el a sövényvágó, nekem csak nyomnom kell továbbra is a gombokat, és a kések addig nyiszálják ide-oda az ágat, amíg át nem vágják. 15 mm-nél nagyobb ág persze be sem kerülhet a fogak közé, mert ennyi a késtávolság. A kések és fogak megérdemelik a rendszeres tisztítást és az olajpermetet.

Bosch AHS 48 LI AKKU sövénynyíró

Apró jótanács a sövénynyíráshoz; mindig alul kezdjük, földközelben, és fokozatosan haladjunk fölfelé a sövényen, így a levágott hajtások könnyebben lehullanak a földre, nem akadnak fönn a még nyíratlan, kihajló ágakon. Ha a földön állva végeztünk, akkor hozzuk a létrát.

A kapcsolódó videón még számos egyéb érdekesség is van.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR