A josta viszonylag új vendég a magyar kertekben, de nagyon hasznos: sötétkék bogyói folyamatosan érnek, tehát hosszú időn át fogyaszthatóak, kellemes zamatúak, friss felhasználásra, mélyhűtésre, gyümölcslé, dzsem készítésére egyaránt alkalmasak. (Egyik-másik termelő még bort is erjeszt, sőt pálinkát is főzet belőle.)
A jostát legjobb a nedvkeringés megindulása után, de kilombosodás előtt metszeni.
A metszés célja az, hogy teherbíró, a szélnek ellenállóbb koronát alakítsunk ki, ezért a vesszőket meg kell ritkítani, az elöregedett, felkopaszodott ágakat pedig tőből ki kell metszeni. A túlságosan hosszúra nyúlt vesszőket, vissza lehet vágni, ezzel több oldalhajtás nevelésére késztetve a fácskát.
A magas törzsű jostafácskát aranyribiszke-alanyra oltják: az alanyból gyakran törnek elő tősarjak, amelyeket gondosan – csonk meghagyása nélkül kell eltávolítani.
További olvasnivaló a jostáról:
***
A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.
A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).