Új biológiai védekezés terve paradicsommoly ellen

Franciaországban 2008-ban terjedt el ez a dél-amerikai kártevő, és ma már az ország több vidékén teljesen elpusztítja a termést. Magyarországon 2010 óta terjed, a paradicsomtermesztők már kemény harcot folytatnak ellene.

Kártevő
Forrás: www.tutaabsoluta.com

Aki még nem ismeri ezt a rovart,  nagyon részletes, képes ismertetés olvashat róla a www.hidrokultura94kft.hu lapon Szabó Piroska (Csongrád Megyei MgSzH NTI) tollából, Várható a dél-amerikai paradicsommoly (Tuta absoluta) megjelenése Csongrád megyében címmel. A védekezésről is széleskörű leírást ad.

Kártétel
Forrás: www.tutaabsoluta.com

A francia termesztők már 2300 ha-on integrált védekezést folytatnak, de az eredmény nem elég jó.

Nem használják az érintő hatású szereket, talajfertőtlenítést végeznek és rovarhálóval is védekeznek. A kártevő azonban nagyon hamar ellenállóvá válik a kémiai rovarölőszerekkel szemben.

Másféle módszereket fejlesztenek, mint a csapdázás különböző fajtáit, biológiai rovarölőszereket, és biológiai védekezési módokat.

A felsorolt módszerek együttes használata jelenleg még jól korlátozza a károsítást, de nagyon sok pénzbe kerül.

Ezért sürgősen találni kell egy új biológiai megoldást, amely hatékonyabb, mint a Macrolophus poloskák, a Bacillus thüringiensis (Dipel ES).

A kutatók szerint a Trichogamma (fürkészdarázs) fajok használata lehet a megoldás, ha találnak egy európai fajt, amelyet lehet hűtve tárolni, melynél megoldható a szűznemzéses szaporítás (hogy csak nőstények legyenek).  Véleményük szerint ez a parazita teljes mértékben  megoldaná a védekezést, és olcsóbb is lenne az eddiginél.

Ezért létrehozták a „TutaPI” tervet, mely 2011 januárjában indult, és 3 évig fog tartani. Több neves kutatóintézet kezdte meg a módszer kidolgozását.

Forrás: Vers une protection intégré contre Tuta absoluta: un nouveau ravageur en France

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR