Shiraz, a perzsa szőlőfajta

Shiraz, a perzsa szőlőfajta

Shiraz (Syrah) egy tartomány Irán délnyugati részén. E szőlőfajta mellett másik nevezetessége, hogy ott nőtt fel és tanult Karim Nayernia orvosbiológus, aki elsőként tudott kifejlett egyed őssejtjeiből működőképes spermasejteket előállítani.

Elnevezése és eredeti termőhelye

Bár vannak, akik provence-i eredetűnek tartják, egy francia kutató szerint, a DNS elemzés alapján a Mondeuse blanche és a Dureza noir fajták keresztezéséből keletkezett.

Shiraz
Forrás: yobboreds.com.au

Elterjedése

Egy 2006. évi felmérés szerint Franciaországban 67 000 ha volt belőle, Olaszországban 5 400 ha, Ausztráliában 41 000 ha, Dél-Afrikában 680 ha. Emellett még sok bortermelő országban megtalálható kisebb területen Svájctól Új-Zélandig.

Valószínűleg emiatt nevezik sok más néven is, a szinonimák száma eléri a 100-at. Sok klónja is van, 600-ból 20-at válogattak ki, melyeket termesztésre alkalmasnak minősítettek. A klónok főként termőképességben és cukortermelő képességben különböznek egymástól.

Fenológiai jellemzői Franciaországban

Rügypattanás: március vége – április eleje.

Virágzás: május vége.

Zsendülés: augusztus 8-15.

Érés: október 8-15.

Termesztési tulajdonságai

Vesszői hosszúak, törékenyek, erős támberendezésre van szükség. Rövidmetszéssel termeszthető. Klorózisra érzékeny, mésztűrő alanyra kell oltani. Érése gyors ütemű, különleges figyelmet igényel az optimális szedési idő megállapítása.

Inkompatibilis az R 110 alannyal. (Vitis berlandieri x Vitis rupestris).

Érzékenysége

Gyakori az atkafertőzés, és az éréskori szürkerothadás.

Az 1990-es évek óta gyakori a tőkepusztulása, melynek oka ismeretlen. Talán az oltás helyénél keletkező daganat lehet az.

Borának jellemzői

Szép színű, ízekben dús, harmonikus, alkoholos, finom, jó szerkezetű. De kevés sava van, bár palás talajon több.

Kedvező termőhelyen jó óborrá válik, egyébként gyümölcsös jellegű, könnyű. Rozéja csillogó, zamatos, finom és híresen gyümölcsös ízű. Felfedezni vélik benne a málna, ribizli, áfonya és eper ízeket, a rezeda és ibolya illatát. Fűszerességét a szarvasgomba, bors, édesgyökér, menta jellegzetességei határozzák meg, de lehet balzsamos (világos dohány) is. Kellemesen csersavas. Színe mélyvörös.

Rezveratrol tartalma nagyon magas.

Forrás: fr.wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR