A Schisandra (ötízű gyümölcs vagy kínai kúszómagnólia) (Schisandra sinensis) Kínában az egyik legfontosabb gyógy- és fűszernövény.
Úgy is nevezik, hogy az ötízű gyümölcs: édes, savanyú, sós, keserű és erős.
A Schisandra többek között egy dekoratív kúszónövény. Téltűrő és kedveli a félárnyékot, levelei ősszel sárgára színeződnek. Második évtől számíthatunk komolyabb termésre. Nem igényel különösebb gondozást, támrendszerre futtatva növekszik a legjobban. Gyümölcseit fürtökben hozza, melyek a ribizlihez hasonlítanak.
Érésidő szeptember-október. Vadon lassan nő, de gyakran eléri a 9-10 m-es magasságot. Élőfát körülölelve felkúszik rá és megfojthatja.
Virága fehér, sárga egyivarú. Kétlaki növény, tehát két növény kell a terméshozáshoz. De van egylaki formája is, ez az ’Eastern prince’ nevű fajta. Gyümölcsei gömbölyűek, pirosak, 5-6 mm átmérőjűek.
Hazájában, É-Kínában, É-Japánban és Koreában, az Orosz Távol-keleten 250-1700 m-es magasságban, vízmosásokban él. Jól fejlődik árnyékos helyeken, de a gyümölcsérleléshez napsütésre van szüksége.
Talaja tápdús és humuszos legyen. Nem bírja a szárazságot, de a sok vizet sem. Szaporítható magvetéssel, de magvainak kicsi a csírázóképessége. A magról kelt növények 5 éves korukban teremnek először. A dugványozás is nehezen megy, a zölddugványoknak csak 1/3-a gyökeresedik meg.
Érzékeny a peronoszpórára, rezes permetezéssel lehet védekezni. Ajánlatos olyan támberendezés mellett nevelni, mint a szőlőt. Terméshozama 2 kg tövenként.
Használják:
- köhögés csillapítására
- keringés, és szívjavító hatása miatt
- emésztést segítő hatása miatt.
Leveléből, gyümölcséből kiszárítva kitűnő tea készíthető. A friss gyümölcsök pompás ivólének alkalmasak.
Beltartalmi értékei:
- cukor 20%
- citromsav 11%
- fehérje 10%
- almasav 10%
- csersav 2%
- 17 féle aminosav
- A, B, C, E vitaminok
- mikroelemek: germánium, szelén, jód, cink
- esszenciális olajok
Gyógyhatása a ginzeghez hasonló.