Mikádó fű

Bár nem igazi fű, de közeli rokona a pázsitfűféléknek, a gabonaféléknek és a formája is fűhöz hasonló, ezért egyszerűbbnek vélem Mikádó fűnek nevezni, mint a tudományos nevén emlegetni (Syngonanthus chrysanthus ’Mikado’), vagy angol nevén ’Mikado Plant’-nak nevezni.

Rokona még a palka, a gyapjúsás, a szittyó, a gyékény és még az ananász, illetve a dísznövényként ismert broméliák is. Mocsárban élő, lágyszárú évelő, a mérsékelt égöv alatt szobanövénynek alkalmas. Brazíliából származik, 19-22 C fok a hőigénye.

Mikádó fű

Syngonanthus chrysanthus ’Mikado’

Magassága 25-35 cm, virág nélkül csak 10 cm-es levélrozettája van, melynek átmérője 20 cm lehet. Júniustól augusztusig virágzik, nagyon tartós a tövén hagyott virág, melynek átmérője 8 mm lehet, belső része fehér, a buroklevelek szalmasárgák vagy aranysárgák.

Mikádó fű

A Mikádó fű virágzata

Jó nektártermelő, ha hozzáférnek, szívesen látogatják a poszméhek, legyek, virágbogarak és lepkék. Termése júliustól októberig érik, kis felhasadó kapszulákban vannak magvai, hálószerű anyagban. Magvetéssel szaporítható. Lassan növekedik a november-márciusi időszakban.

Talajigénye, mint a mocsári növényeknek, laza, savanyú kémhatású (3,0-4,5 pH) tőzeg, vagy homokos, komposztos tőzegkeverék. Napos vagy félárnyékos, de világos helyre való. Párás levegőt igényel.

Nevelhető terráriumban, egy mészmentes vízzel megtöltött edénybe merítve a rozetta aljáig. A vízbe néhány darab faszenet kell dobni, hogy elkerüljük a gyökérrothadást.

Nem csak vízbe állítva nevelhető, de úgy kell öntözni, hogy a talaja mindig nedves legyen. A legkisebb kiszáradás is végzetes lehet. Nevében a „syn” =együtt, „gone”= magvak, utalás a magvak együttesére a magházban. A chrysanthus eredete: „khrusos”= görögül aranyat jelent, az „anthos” =virágot, a virág aranysárga burkolata miatt.

A virágboltban kapható tartóedény a látszat ellenére nem rézből van, hamarosan megrozsdásodik, és a benne tartott növények elpusztulnak.

Rozsdás lett

Érdemes tehát gyorsan egy nem rozsdásodó edénybe tenni növénykéinket.

Forrás: nature.jardine.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR