Mandevilla Rosé

A Mandevilla Rosé egyedülálló teltvirágú nemesítés Dél-Amerikából. A  Mandevilla következő generációja a nagy, telt, rózsaszínű virágaival megemelte a mércét.

Mandevilla Rosé

Kiegészítés

Gyakran nevezik Dipladenia-nak, bár sokkal kényesebb annál. Amerika trópusi vidékéről származik.  Az  egész növény mérgező.

Kúszó, fásszárú növény, keményszövetű, fényeszöld levelekkel, melyek keresztben átellenesen állnak, 2,5-5,0 cm nagyságúak.

Nagyon hosszú életű, ha gondosan ápolják.

Virágait végálló fürtökben hozza az egyéves vesszőkön, májustól októberig, ha a növény nagyobb 30 cm-nél.

Metszeni kell ősszel a virágzás után, hogy új vesszőket neveljen, mely alapja a dús virágzásnak. Ha nem metszik, évente 60 cm-t magasodik. Hajtásai elérhetik a 4méteres hosszúságot is.

Különösen jól érzi magát üvegházban, nagyon világos és párás helyet igényel. De legalább fedett helyen kell tartani, egy kaviccsal töltött víztartályon, és gyakran kell fürdetni. A virágzáshoz nagyon sok fényt igényel, de nem tűző napot. Lakásban nehéz tartani.

Nyáron 21 °C-fokot, télen 15 °C-fokot igényel, de sohase legyen 13 foknál hűvösebben.

Öntözni bőségesen kell, már akkor ha talajának felső 1 centimétere kiszáradt. Télen viszont szűkösebben, csak akkor ha talaja teljesen megszikkadt.

A hajtásokat bambuszrúd piramison, vagy egy rácsozaton lehet nevelni.

Tápoldatozni a növekedési időszakban 2 hetenként ajánlott.

Átültetés: minden tavasszal nagyobb edénybe, amíg el nem éri a 20 cm-es cserépméretet. Jó minőségű földet igényel, a cserép aljára 1,5 cm-es drénréteget kavicsból.

Károsodik, a fiatal levelek lehullanak, ha megfázik a növény, vagy ha kevés öntözővizet kap, vagy ha alacsony a levegő páratartalma.
Élősködői: Nagy melegben megtámadhatja a takácsatka (vöröspók) melyet atkaölő szerrel lehet elpusztítani, és a növényt gyakran kell füröszteni.
Fehér vattaszerű bevonatot képez a száron és levélnyélen a viaszos pajzstetű. Alkoholos vattával ledörzsölhetők a szárról. Erős fertőzés esetén rovarölő szerrel kell permetezni.

Szaporítás: Tavasszal az új hajtások 7 cm-es végét levágni, amikor a tejnedv beszáradt, akkor gyökereztető hormonba mártani. Kis cserepekbe dugványozni tőzeg és homok keverékébe. Átlátszó műanyag zacskóba bújtatni, és 24-27 °C-fokon tartani, a közepesnél világosabb helyen. Alacsonyabb hőmérsékleten nem gyökeresedik. De a legjobb mini üvegházban nevelni. Amikor hajtani kezd, el kell távolítani a műanyag zacskót, és a cserepet meleg, árnyékos helyre tenni. Öntözni keveset kell. Havonta ajánlatos tápoldatozni.  Ha már jól begyökeresedett, úgy kell tartani, mint a kifejlett növényt.

Forrás: nature.jandin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR