A Carmingo nevű, ígéretes kajszi fajta minden más fajtánál később érik: olyankor, amikor már nincs más kajszi a piacon. Érdemes kipróbálni!
A nemesítőtől a FARELY nevet kapta, de a kereskedelmi forgalomba már a Carmingo sorozat egyikeként került. Nemesítője a BOIS Franciaország. Az International Plant Selection forgalmazza.
Egyéb jó tulajdonságai mellett az emeli ki, hogy 20 nappal a Bergeron után érik, ami augusztus közepét jelenti, amikor nincs más kajszi fajta a piacon.
Bár vannak még később érő fajtatársai (például a Farlis és a Farius 40 nappal, a Farclo 50 nappal később érik) abban a nemesítési sorozatban amelyben létrejött, de sok egyéb jó tulajdonsága azok elé sorolja.
Gyümölcse
- nagysága 2A-3A
- alakja ovális
- húsa kemény, nem érzékeny a bánásmódra, ám mégsem jól tárolható
- színe narancs alapon 25-50%-ban pirosodott
- cukortartalma 12-13 Brix fok
- íze illatos, édes
- szedési állapota CTIFL 7-8
Virágzása
- időszaka középidejű
- mennyisége közepesen nagy
- porzófajtái a Faralia és a Farbal
Fája
- növekedése középerős, kissé felfelé törekvő
- termőrészei a rövid és hosszú vesszőkön is
- termőképessége jó
- termőre fordulása gyors
A magyar faiskolákban egyelőre még nem kapható, csak remélni tudjuk, hogy előbb-utóbb megjelenik. A fajtáról több kép >>
Forrás: www.ips-plant.com