Ilyen a kisvirágú petúnia

A milliflora, vagyis a sokvirágú csoportba tartozik, igazából nem is igazi petúnia, hanem Calibrachoa (kalibracsoa) hibrid. Lágyszárú évelő, de a mérsékelt égöv alatt egynyáriként használják.

Az elnevezésben zűrzavaros a helyzet, a Petunia fajokat gyakran Calibrachoa-nak nevezik és fordítva. A két növény azonban különbözik egy kicsit, bár sok azonos tulajdonságuk van. A különbség az, hogy a kerti petúniák kromoszómakészlete 2n=14, a Calibrachoa 2n= 18. A lomblevél szöveti szerkezete is különbözik. A Calibrachoa fajok évelők és félcserjék. A Calibrachoa névadója egy mexikói botanikus, aki Antonio de la Cal y Bracho volt.

Petunia milliflora
Forrás: potsandpansies.blogspot.com

Ez a hibrid nagyon sokféle fajtát adott színben és virágnagyságban is. Jobban ellenálló, mint unokatestvérei, egyformán alkalmas cserépbe, függőkosárba és ágyásba kiültetni. Szára csüngő, vagy a talajon elterülő, nagyon gyors növekedésű, 60 cm-re is megnő.

Levele: örökzöld, szőrös és ragadós, lándzsás tojásdad, 2-3 cm hosszú, 0,7 cm széles.

Tavasztól őszig virágzik, legbőségesebb szakasza a nyár derekán van. Sok kis 3 cm átmérőjű virágjának szirmai 5-karéjú tölcsért alkotnak. A karéjok közepét egy sötétebb árnyaltú vonal, a szirom főere osztja ketté, azonban nem mind egyformák, van két egymás melletti karéj, amelyek szélesebbek a többinél, ezeknél kunkorodnak felfelé a porzók.

A virág színe: egyszínű, vagy kétszínű, lehet fehér, krémszínű, sárga, narancssárga, bronz, rózsaszín, lazac, magenta (a T-mobil által levédett lila árnyalat) cseresznyepiros, húspiros, mályvaszín, lila, bíbor, kapucinus (vöröses-narancs).

Petunia milliflora
Forrás: plantasparaeljardin.com

Szaporítható magvetéssel 18 °C-fokon, vagy hajtásdugvánnyal, laza földbe.

Tápdús, jó vízáteresztő, közömbös, vagy kissé savanyú, 6 pH kémhatású talajt igényel. A meszet nem kedveli. Főként napos helyre való, de félárnyékban is megél. Rövid ideig elviseli a -5 °C- fok hideget, de átteleltetni csak védett helyen lehet.

Ápolása hetenként egyszeri tápoldatozásból áll. Két öntözés között kiszáradhat a földje. A túlöntözés gyökérrothadást okoz. A gyökérrothadásnak legjobban ellenálló fajtája a Superbell Yellow Chifton. Ha csökken a teljesítménye, rövidre vágva megújítható, mintegy 40 nap múlva újra bőségesen virágzik.

Kevésbé érzékeny a vashiány okozta sárgulásra, mint a petúnia. Károsíthatja a levéltetű, a meztelen csiga és a lisztecske. Esőnek, szélnek jobban ellenálló, mint a nagyvirágú fajták.

Forrás:

  • nature.jardin.free.fr
  • en.wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR