Ilyen a csüngő petúnia

Egynyáriként, ritkán kétnyáriként használják. Szára csüngő, sűrűn elágazó. Levele ragadós, középzöld-olajzöld, erősen illatos.

Tudományos elnevezése Petunia x hybrida ’Surfinia’,  nevezik csüngő petúniának is.  Szülei, a Petunia inflata és a Petunia axillaris.

Tulajdonságai

Virága fajta szerint egyszerű vagy dupla, egy- vagy kétszínű, csillag alakú, erezett vagy pettyezett. Színe: a fehér különböző árnyalatai, rózsaszín, lazac, piros, levendulakék, lila, bordó. Tavasztól őszig nyílik. Bimbója csavarodott, kinyílva tölcsér alakú, kicsi, középnagy vagy nagy.

Csüngő petúnia
Forrás: http://www.about-garden.com

Gyors növekedésű, magassága 20-40 cm, hajtásainak hossza 50-80 cm, fajta szerint félig csüngő vagy kúszó. Hajtásdugványozással szaporítható.

Talaja jó vízáteresztő, tápdús, mészmentes legyen. Rövid ideig elviseli a – 5 C-fok hideget is, de csak üvegházban teleltethető. Ágyásba kiültetve jobban bírja a szárazságot és az esőverést, mint a többi petúnia. (Mint a grandiflora és a multiflora típusok.)

Napos vagy félárnyékos helyre való, de legalább 6 órányi megvilágítást igényel. Erős széltől védett helyre ajánlatos ültetni.

Gondozása

Ha elmarad a hervadt virágok leszedése, érdemes erősen visszametszeni, mintegy 40 nap múlva újra dúsan fog virágzani. Mérsékelten kell öntözni, két öntözés között száradjon meg a földje. Ha a cserép aljában megáll a víz, a gyökérrothadás elpusztítja. Tápoldatozni 2 hetenként ajánlatos.

Kártevői

Meztelen csiga, liszecske, aknázólégy, levéltetű, és a talajban élő fonálférgek, melyektől a levelek elszíneződnek, elhalnak, a növekedés leáll, és fokozatosan elpusztul a növény.

Forrás: nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR