Illatos ternye ’Snow princess’

A Hókirálynőt (Illatos ternye ’Snow princess’ (Lobularia maritima)) 2009-ben több országban az év növényének választották.

Áprilistól egészen az első fagyokig virágzik. Ez az új nemesítés nem csak hosszasan virágzik, hanem ugyanolyan dús, mint a hagyományos illatos ternye.  A ternyékhez tartozó többi  növényhez hasonlóan egész nyáron át mézédes illatot áraszt. Csak egy napos vagy félárnyékos helyre van szüksége, hogy kifejtse teljes virágpompáját.

Forrás: Sieberz katalógus

Illatos ternye
Forrás: baldur-garten.de

Kiegészítés

Régen Alyssum maritinum néven ismerték. Lágyszárú évelő, száraz viszonyok között gyakran fásodik. Fagymentes helyen örökzöld. Nálunk egynyáriként használható. Bokra kerekded, elterülő, sűrű. Virágai végálló fürtöket alkotnak, melyeket a méhek és a pillangók szívesen látogatnak. Gyors növekedésű, 40 cm magas.

Magvetéssel és zölddugványozással szaporítható. Bármilyen talajon megél, amely jó vízáteresztő, de ne legyen tápdús. Szárazságtűrő, a szeles helyet is elviseli.

Az elhervadt virágok eltávolítása elősegíti az újabb virágzást.  Jól használható sziklakertben, szegélynövényként, falak mellett és tengerparton.

Forrás: nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR