Hogyan csíráztassuk a húsos som magját?

Hogyan csíráztassuk a húsos som magját?

Végeztem egy kísérletet, amelyből fény derült arra, hogyan gyorsítható meg a csírázás.

Általános vélemény szerint csak 2 évi rétegezés után csíráznak ki a húsos som (Cornus mas) magvak. Pedig már az Erdészeti Lapok 1956.5.(91:) számában Papp László azt írta, hogy a pirosodó termést augusztusban leszedve, a magokat azonnal elvetve, tavasszal jó csírázásra lehet számítani. 120 szem magból 40-50 db csemete nevelhető.

Amikor még nem olvastam ezt a cikket, már gondoltam arra, hogy esetleg olyan jelenséggel állunk szemben, mint a vadrózsa magvetésénél, amely szerint félérett gyümölcsökből kinyert magokkal lehet eredményes az első tavaszi vetés. Az érett termések magvai csak a második év tavaszán kelnek ki.

Kipróbáltam a húsos som magvaival, hogy hasonló jelenséggel van e dolgunk. Az osztrák Jolico fajta terméseit félérett állapotban gyűjtöttem több időpontban, és húsától megtisztítva azonnal elrétegeztem.

Som
A Jolico félérett állapotban, augusztus közepén

A vermelőt február végén kibontva a következőket tapasztaltam. A nagyon korán és az érettségi állapotban gyűjtött magok egyáltalán nem, vagy nagyon kis számban csíráztak ki. A félérett állapotú magvak 70-80 %-a kicsírázott.

Csírázás
A vermelőből kiszedett magok február végén

A különböző időpontokban gyűjtött som magvak csírzázása

A gyűjtés időpontja, a csírázás aránya:
július 02. 0 %
július 14. 20 %
július 26. 62 %
augusztus 16. 8 %
augusztus 28. érés 0 %

Eszerint a félérett termések magvainak elvetésével némileg meggyorsítható a húsos som magról való szaporítása.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR