Gamaret és Garanoir szőlőfajták: ellenállnak a szürkerothadásnak

E fajtákat Svájcban állították elő 1970-ben, a Gamay és a Reichensteiner fajták keresztezésével, és a magoncok szelektálásával. Legnagyobb értékük  a szürkerothadással szembeni jó ellenállóképességük.

Gamaret  (gamare)

  • Érési ideje: azonos a Pinot noir érési idejével, október első hete.
  • Termőképessége: azonos a Pinot noir klónokkal.
  • Ellenállóképessége: rendkívül ellenálló a szürkerothadással szemben, teljes érésig a tőkén hagyható.
  • Bora: alkalmas rozé és vörös óbor előállítására, néha igen fűszeres. Különleges, érdekes jelleget ad a Pinot noir és a Gamay borokhoz házasítva.
  • Hajtása: háti oldala zöld, pirosas csíkokkal, hasi oldala zöld, vagy zöld alapon  pirosan csíkozott.
  • Vitorlája: zöldesfehér, kárminpiros tónussal a szegélyen, elfekvő dús szőrözettel.
  • Kifejlett levele: közepesen  kicsi, ötszögletű, általában háromkaréjú.
  • Fürtje: középhosszú vagy rövid, kúpos vagy gúla alakú, egy vagy kétvállú.
  • Bogyója: kicsi vagy közepes nagyságú, kerek vagy ovális alakú, kékesfekete színű, közömbös ízű.
  • Vesszője: sötétbarna, szürke árnyalatú, tojásdad keresztmetszetű, csíkos felületű.
  • Életszakaszai: középkorán hajt ki, korán zsendül.

Gamaret
Gamaret (forrás: http://cave4menhirs.ch)

Garanoir (garanoár)

  • Hajtása: a háti és a hasi oldal, és a nóduszok zöldek, piros csíkokkal.
  • Vitorlája: nyitott, fehéres színű, kárminpiros szegélyű, dús elfekvő szőrözettel.
  • Fiatal levele: zöld, bronzos felületű, szőrözete nagyon dús, elfekvő.
  • Kifejlett levele: kicsi, ötszögletű, mély öblökkel, 7 egymásra fekvő karéjjal, világoszöld színű, egyenetlen, kissé hólyagos felületű, középerősen fogazott, oldalöblei nagyok, szőrözete gyér vagy közepesen sűrű, lapított.
  • Fürtje: kicsi, középhosszú, közepesen tömött.
  • Bogyója: középnagy,  gömbölyded, kékesfekete, a köldök alig látható, húsa lédús, közömbös ízű.
  • Vesszője: sötétbarna, felülete csíkozott.
  • Életszakaszai: korán kihajt, korán zsendül, korán érik, néhány nappal a Pinot noir előtt.
  • Termesztési tulajdonságai: kissé gyenge növekedésű ajánlatos erős alanyra oltani, termékenysége jó, eléggé kiegyenlítetten terem, különös érzékenysége nincs, a szürkerothadásnak jól ellenáll.
  • Mustja és bora: mustja kevés savat tartalmaz, nagyon édesnek érezhető, bora jó színű, nem nagyon testes, gyümölcsös karakterű, alacsony savtartalmú.

Garanoir
Garanoir (forrás: http://cave4menhirs.ch)

Forrás: htttp://www.vieutoit.ch