Dragée de Verdun: mézesbödönbe esett a mandula?

Dragée de Verdun: mézesbödönbe esett a mandula?

Jézus születése előtt 177 évvel Julius Dragatus, római cukrász méztároló edényébe néhány szem mandula esett, amelyeket később megtalálva megízlelt, és ennek alapján kezdte gyártani az újfajta édességet.

Franciaországban a keresztes háború idején jelent meg a cukrozott mandula. Verdun-ben kezdték gyártani 1750-től kezdve ezt a sima, selymes drazsét, amit Dragée de Verdun-nek (kiejtése: drazsé dö verdön) neveztek el. (Verdun egy francia városka, Dijontól délre, kb. 50 km-re.)

dragee de verdun mandula 02

Nagy gonddal válogatták a Szicíliából hozott mandulát. A kemény cukros burkolat elkészítése egy teljes napig tart, mialatt a mandula felveszi a több mint 60 réteg szirupot.

A drazsé hivatalos püspöki ajándéknak számított a koronázási szertartáson. III. Henrik azonban nem fogadta el a 12 doboz ajándékot 1575. február 13-án Reims-ben. Állítólag azzal a felkiáltással, hogy neki nem kell drazsé, csak Verdun-ből.

További olvasnivaló a manduláról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR