Calisson d’Aix: ínyencség marcipánból

Calisson d’Aix: ínyencség marcipánból

Aix egy dél-francia város, nevének kiejtése: eksz, innen származik ez a különleges csemege.

A Calisson d’Aix (kiejtése = kalisszon deksz) egy ínyencség marcipánból készítve, pontosabban apróra tört mandulát kevernek apróra vágott gyümölcsbefőttel (dinnye, kajszi, őszibarack), rizsostyára terítik, és cukros tojáshabbal lefedik, majd kockára vágják. 1454 óta változatlan recept.

A franciák szerint az elnevezése I. René király és a nála 24 évvel fiatalabb Jeanne de Laval esküvőjéhez kapcsolódik.

A menyasszony mindennapos zsörtölődéséről volt híres. Hogy zordságát megtörje a király  cukrászaival készíttette ezt az édességet, és átnyújtva provence-i nyelven azt mondta neki: „di calin soun”, ami magyarul azt jelenti: „ezek a kedveskedők”.

De lehet, hogy ez csak mese, F. Mistral provence-i szótára szerint a canissoun (kanisszun) szóból származik, mely az idők során lassan calisson-ra változott át. A canissoun egy kétszersült félét jelentett, melyre a marcipán tették kínálásra.

Bevezető kép: Bradley Griffin

További olvasnivaló a manduláról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR