A rózsameténg nem kedveli a fagyosszenteket

A kiültetéssel ajánlatos megvárni a május elején gyakori hideghullám elmúltát, mert már 15 °C-fok alatt nem érzi jól magát a rózsameténg. A növény tudományos neve Catharanthus roseus, régebben Vinca rosea volt.

Örökzöld, félfás szárú növény, de hőigénye miatt nálunk csak egynyáriként használható. Madagaszkár hegyes vidékén őshonos, az  1600-1800 m-es magasságból, de hőigénye trópusi.

Rózsameténg

Virágzása nálunk májustól szeptemberig tart. Virágai fehér, sárgásfehér, rózsaszín, piros, lila, ibolyakék színűek lehetnek.

Növekedése középerős, 20-60 cm magas lehet, a fajtától függően. A hibridfajták csak 15-20 cm magasak.

Ültetési távolsága 25-30 cm. Lehet virágágyban szegély, és balkonláda vagy függőkosár dísze is.

Talajra nem igényes, bármilyen földben megél, csak jó vízáteresztő legyen.

Fényigénye: Napos vagy félárnyékos helyre való, de árnyékban is megél.

Ápolása: Az elhervadt virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani a gazdagabb virágzás érdekében. Cserepes kultúrában rendszeresen tápoldatozni kell. A növekedési szakaszban bőségesen kell öntözni, azután csak mérsékelten.

Szaporítása: Magvetéssel február-márciusban, vagy dugványozással. Érdemes visszacsípni a dúsabb elágazódás érdekében.

Mérgező anyagokat tartalmaz, gyógyszerek készítésére is használják. Közeli rokona a Magyarországon is elterjedt kis meténg (Vinca minor) amely ugyancsak tartalmaz olyan alkaloidokat, melyekből gyógyszert készítenek Például a vinkamin nevezetűből készítik a Cavintont.

A nevében található ’catharos’ ógörög szó jelentése tiszta, az ’anthos’ pedig virág. A roseus már latin szó, rózsaszín a jelentése.

Forrás: nature.jardin.free.fr

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR