A perui cseresznye a paradicsomra hasonlít

A perui cseresznye a paradicsomra hasonlít

Egyéb nevei fizálisz, földi cseresznye, poha, téli cseresznye, fokföldi egres, ananászcseresznye.

A tudományos neve: Physalis peruviana, régebben Physalis edulis. (kiejtése: fizálisz).

Növénytani helye

A burgonyafélék családjába tartozik, termése olyan, mint egy kis kerek paradicsom, belül kocsonyás, bőlevű, sokmagvú. Közeli rokona a magyarországi éghajlat alatt áttelelő zsidócseresznyének, de ennek nem mérgező a termése, amikor megérett. Egyéb részei mindig mérgezőek.

Leírása

Legfeljebb 2 m magasra növő, puha levelű, fagyérzékeny növény. Termése pontosan úgy néz ki, mint a zsidócseresznye, a húsos bogyó vékonyfalú tokocskában rejtőzik. Amíg teljesen be nem érett, enyhén mérgező hatású.

ananaszcseresznye

Termesztése

Gyakorlatilag ugyanúgy kell termeszteni, mint a paradicsomot. Érdemes palántát nevelni, mert a magvetéstől számítva 3-4 hónap múlva kezd érni. Ily módon augusztusban már lehet szedni. Egy tőről 300 db termés is várható.

Ha nem csak 10 °C-fokon teleltetik, hanem langyos, világos helyen, akkor a téli időszakban is terem.

Az érésig vízigényes és tápanyagigényes, mint a burgonyafélék általában. Az érési időszakban kevés vízzel is beéri. Kedveli a homokos talajt.

Beltartalmi értékei

  • Almasav, citromsav
  • Cukrok
  • A vitamin provitaminja (karotin 3000 UI)
  • C vitaminból kétszerannyi, mint a citromban
  • E vitamin
  • Fizalin, mely a sejtek allergiaérzékenységét csökkenti
  • Csersav
  • Flavonoidok
  • Fitoszterolok (növényi eredetű, a koleszterolhoz hasonló szerkezetű, gátolja a koleszterin felszívódását, így csökkenti a vér koleszterin szintjét.
  • Sok foszfort tartalmaz, a héjas gyümölcsök szintjén (550 mg/100 g)

Egészségügyi hatásai

Hatással van a tüdő, a lép, a hasnyálmirigy, a prosztata működésére. Vizelethajtó és izzadásfokozó, vagyis segíti az anyagcsere káros melléktermékeinek kiürülését, mint az albumin és a húgysav. Jó szabályzója a máj és a vesék működésének, ezért vértisztító. Akadályozza a vesekövek képződését akár húgysavas, akár oxalátos típusú. Nyugtató, csökkenti a belső szervek túlműködését, felfrissíti a szervezetet. A prosztatával kapcsolatos oliguria és dizurgia ellen is hatásos. Antioxidáns hatása közepes mértékű, TAC 1770. Erősíti a látóideget. Enyhíti a torokfájást. Mindkét típusú cukorbetegség mellett fogyasztható.

Használata

  • Főzet: 20 g szárított bogyó 3cl vízben 5 percig forralva, 10 percig áztatva. Napi 3-5 csésze.
  • Szárított bogyó őrölve, 10-17 g/nap
  • Friss bogyó 10-20 db/nap
  • Évente egyszeri kúra: 20 bogyó reggelente éhgyomorra, 10 napon át. A nagy adag hasmenést okozhat.

Fogyasztási formái

  • Frissen (hűtőben 30-45 napig eltartható)
  • Befőttként (mely kitűnő, csak pektint kell adni hozzá, mert a bogyóban nincs elegendő
  • Aszalva
  • Főzve cukrosan, vagy sósan
  • Csokoládéba mártogatva
Fizálisz
 

Néhány konyhai elkészítési mód


FIZÁLISZ KLAFUTI

Ez  nem a hagyományos cseresznye klafuti, hanem annak átalakított formája a savasabb fizálisz bogyókhoz.

Lépések:

A sütőt előmelegíteni 175 fokra.

Egy nagy tálban 3 leveseskanál lisztet, 3 leveseskanál cukrot, 1 csipet sót összekeverni, majd ráönteni 3 egész, 3 dl tejjel felvert tojást és gyengéden összekeverni az egészet, majd hozzáadni 1 leveseskanál olajat, 2 leveseskanál jó minőségű rumot.

Addig pihen a tészta, míg a fizáliszbogyókat előkészíti.

1 kg friss gyümölcsöt kell burkolatától megtisztítani.

A tésztát egy 20 cm-es tortasütőbe tenni, rajta egyenletesen eloszlatni a gyümölcsöt.

A sütés 40-45 percig tart. Mikor lehűlt ki lehet venni a sütőformából.

 

FIZÁLISZ RIZOTTÓ TÁRKONNYAL

Lépések:

Rizottót kell készíteni a szokványos módon.

Egy serpenyőben 1 apróra vágott hagymát, 4 evőkanál olivaolajjal megdinsztelni, ráönteni a 30 dkg rizottórizst és kevergetni, míg üveges lesz, akkor ráönteni egy csésze száraz fizáliszt. 20 percig kell főzni, merőkanalanként hozzáadogatva 1,5 liter tyúkhúslevest és 3 pohár száraz fehérbort.

A tálaláskor kell belekeverni az aprított tárkonyt.

Ízlés szerint ráreszelni parmezánt, mert anélkül nagyon szerény marad.

 

FIZÁLISZ LEKVÁR

Hozzávalók

-         1,3 kg fizálisz, mely megtisztítva 1,0 kg lesz

-         1,0 kg kristálycukor

-         1 citrom leve

-         2 dl hígítatlan almalé

Elkészítés

  1. Tisztítsa meg a fizáliszt a burkoktól, mossa, és szárítsa meg.
  2. Melegítse lassacskán a cukrot 3 dl vízben, amíg teljesen felolvad. Gyenge tűzön forralja, a  habját leszedve, míg fonalasodni kezd.
  3. Adja hozzá a citrom-, és  alma levet, és a fizáliszt, és főzze tovább, míg a fizálisz áttetszővé válik. Közben a habját szedegesse le.
  4. Ellenőrizze az állapotát hideg tányér módszerrel.
  5. Töltse üvegekbe.

Megjegyzés: a fizáliszban kevés pektin van, tehát ha túl folyékony marad a lekvár, akkor egy felkockázott almával, vagy zselatinnal lehet segíteni rajta.

Forrás: ririfleur.centerblog.net, fr.wikipedia.org, orhalfeliz.typepad.com

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR