Sok értékes anyag mellett a likopin a legfőbb értéke a paradicsomnak.Tények a likopinról: hasznosulás, napi szükséglet, hatásai.
Likopintartalom és hasznosulás
Azonban a nyersen fogyasztott paradicsomból nagyon kevés hasznosul, ám a hőkezelt paradicsomtermékekből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból.
Ez az anyag nem hőérzékeny, a feldolgozás nem okoz veszteséget.
A likopin a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik, az ember által fogyasztott élelmiszerek között a paradicsomban van a legnagyobb mennyiségben, bár a fajtától, a termesztés módjától és az érettség fokától függően változik 3,93 – 17,1 mg/100 g között. Vetélytársa a görögdinnye csak 3,6 – 6,2 mg/100 g mennyiséget tartalmaz, és hozzá kell tenni, hogy a görögdinnyét sosem esszük főzve, emiatt annak is csak kis része hasznosul, ellentétben a paradicsom ivóléből, és a ketchupból jól hasznosuló likopin-változattal szemben.
Napi szükséglet
A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg/fő. A paradicsom ivólé likopintartalma 150 mg/kg, a ketchupé 100 mg/kg. Ha tökéletesen hasznosulna, akkor 1 kg (kb.1liter) ivólé 50 napi szükségletet fedezne. A gyakorlatban azonban napi 1,5- 2,0 dl elfogyasztását ajánlják.
Egy felmérés szerint az USA-ban a likopinbevitel 90 %-a paradicsomból készült termékekből származik.
A likopin hatásai
Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- és végbél, a prostata-, a mell-, a tüdő-, és a hasnyálmirigyrák ellen. A szürkehályog kialakulását is gátolja.
Az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Túladagolási tünetet nem tapasztaltak. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olivaolajjal fogyasztják.
Egyéb hasznos anyagokat is tartalmaz a paradicsomlé, nem csak a likopin miatt érdemes fogyasztani. Ezt bizonyítja a másik, nagy tömegben termelt, egészséget őrző anyaggal, az alma ivólével összehasonlító táblázat.
Összehasonlító táblázat a paradicsomlé és az almalé beltartalmi értékeiről 100 g termékben
Megnevezés |
Mértékegység |
Paradicsom ivólé |
Alma ivólé |
Protein |
g |
0,7 |
0,08 |
Omega 3 zsírsav |
mg |
1,0 |
7,0 |
Omega 6 zsírsav |
mg |
23,0 |
33,0 |
A vitamin |
NE |
450 |
1 |
C vitamin |
mg |
18,3 |
0,9 |
E vitamin (tokoferol) |
mg |
0,3 |
0,0 |
K vitamin |
mcg |
2,3 |
0,0 |
B 1 vitamin (tiamin) |
mg |
0,04 |
0,04 |
B 2 vitamin (riboflavin) |
mg
|
0,04 |
0,00 |
B 3 vitamin (niacin) |
mg |
0,7 |
0,08 |
B 6 vitamin |
mg |
0,1 |
0,0 |
Folat |
mcg |
20,0 |
-- |
Pantoténsav (B 5 vitamin) |
mg |
0,25 |
0,04 |
Kolin |
mg |
6,8 |
1,8 |
Betain |
mg |
0,07 |
0,08 |
Kalcium |
mg |
10,0 |
8,0 |
Vas |
mg |
0,4 |
0,1 |
Magnézium |
mg |
11,0 |
5,0 |
Foszfor |
mg |
18,0 |
7,0 |
Kálium |
mg |
229 |
101 |
Nátrium |
mg |
10 |
4 |
Cink |
mg |
0,16 |
0,00 |
Réz |
mg |
0,04 |
0,00 |
Mangán |
mg |
0,08 |
0,08 |
Selén |
mcg |
0,29 |
0,08 |
A kevésbé ismert alkotóelemek hatásai:
- Omega 3 – Szívbetegségek elleni védőhatás, gyulladásgátlás, cukorbetegség és egyes rákfajták megelőzése.
- Omega 6 – Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas.
- Betain – Daganatok kialakulásának megelőzése, koleszterinszint csökkentése.
- Pantoténsav – Fokozott stressztűrés, nagyobb fizikai teljesítmény.
- Kolin – Az ingerületátvitelhez szükséges acetilkolin alapanyaga. Megakadályozza a zsírlerakódást a májban és az epehólyagban.
- Niacin (B3) – A rossz koleszterinszint csökkentése.
- Riboflavin (B2) – Migrénes tünetek enyhítése.
- Kálium – Magas vérnyomás csökkentése.
- K vitamin – Véralvadás megfelelő szinten tartása.
- Folát és B6 vitamin – Érfalak károsodásának csökkentése.
Forrás:
Dr. Helyes Lajos: A paradicsom likopintartalmát befolyásoló tényezők
Mindell, E.: Vitamin biblia