A dió és a kajszi metszésének egy-egy sajátossága

A diónál sokszor nem veszik figyelembe, hogy vázágaik többnyire nem a megszokott módon növekednek. A kajszinál éppen fordított menetű a nagy ágak növekedésének menete.

A dió metszése

 

10 gyümölcsfa helyes metszése (videó tanfolyam, 2013 tavaszára): Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszését tanítja meg 100 perc alatt. A metszés gyümölcsei című DVD és kiskönyv honlapja >>

 

Az elágazásnál nem a felső, hanem az alsó vessző növekedik erősebben. Így terebélyesedik oldalirányban a korona, de ugyanakkor lefelé is.

Diófa

A dió vázága az erős alsó, és az elcsökevényesedett felső elágazással

Ha nem elég magas a törzs, akkor hamarosan a földig lógnak az erős oldalágak végei.

Emiatt, ha borozgatni szeretnénk a fa alatt, a kellemes árnyékban, akkor a törzset 2,0-2,5 m magasan kell elágaztatni. A fiatal fánál ez túl magasnak tűnik, ezért érdemes egy idős fa alá állni, és ott eldönteni, milyen magas legyen a törzs.

A kajszi metszése

A kajszinál éppen fordított menetű a nagy ágak növekedésének menete. A hosszúra hagyott, nem túl meredeken álló vesszők felső részén (gerincén) lesz egy, esetleg több erősen növekvő, felfelé törekvő hajtás. A lomb és a termés súlya alatt az alsó rész leívelődik, néhány évig szépen terem. De aztán fokozatosan leárnyékolódik, legyengül.

Kajszi

A leívelődött gally, felső pontján a leendő új termőgallyal

Ez a természetes termőívképződés folyamata, melyet a metsző elősegíthet, és egészséges szinten tarthat. Ilyenkor az ív legfelső pontján kifejlődött erős részig kell visszametszeni, ledobva a gyenge ágakat. A körténél is működik, illetve alkalmazható ez a folyamat.