Olyan íze van, amit semmi máshoz nem tudsz hasonlítani.Finom illat, mámorító íz: a bodzaszörp felnőtt rajongói biztosan odáig lesznek a bodzaborért is! A koranyáron tömegével nyíló fehér virágból különleges alkoholos ital készíthető!

A bodzavirágot lehetőleg olyan helyekről gyűjtsük, ahol nincs nagy forgalom. Kerüljük azokat a mezőgazdasági területeket, ahol vegyszeres növényvédelmet folytatnak. Semmiképpen se szedegessünk bodzavirágot, ha nem ismerjük fel egyértelműen a fekete bodzát, ugyanis a gyalogbodza nevű rokon faj is igen hasonló, bár annak virágaiban a portokok pirosasak, maga a növény pedig nem fás-, hanem lágyszárú. Igaz, nagy gondot a kettő összekeverése akkor jelent, ha a gyalogbodza bogyóit szedjük le lekvárnak, az ugyanis mérgező, hányást, hasmenést okozhat.

Május végén-júniusban érdemes a virágokat szedni. Gyűjtés után óvatosan rázd meg a virágokat, hogy az esetleges szennyeződésektől, nagyobb bogaraktól megszabadulj. Ajánlatos a virágokat leszedegetni a szárról, ehhez a legjobb módszer, ha egy villa segítségével egy tál fölött leszakítjuk őket. Így sokkal jobb minőségű lesz a borunk.

Fotó: www.homebrewanswers.com

4,5 liter borhoz az alábbi eszközök szükségesek:

  • fermentáló vödör vagy edény
  • demizson
  • nagy lábas
  • tölcsér
  • szifon
  • finom szövésű zsákanyag, vagy szita
  • dugó, üveg

A bodzaborhoz pedig ezek a hozzávalók:

  • 24 fej bodzavirág
  • 1.4 kg cukor
  • 4 liter víz
  • 1 Campden tabletta (metabiszulfit)
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál élesztő tápanyag
  • 1/4 teáskanál bor tanninpor
  • 1 tasak borélesztő

A bodzabor elkészítése:

A citromot facsard ki, a levet tedd külön, a többi részét pedig öntsd a kifertőtlenített fermentáló edénybe, a bodzavirágokkal együtt.

Forrald fel a 4 liter vizet, és tedd bele a cukrot, kevergesd, míg felolvad, majd a folyadékot öntsd a virágokra és citromra. Hagyd kihűlni, utána add hozzá a Campden tablettát, az élesztő tápanyagot, a tannint, és a citromlevet, keverd el és hagyd érni 24 órán keresztül.

24 óra elteltével szórd az élesztőt a fermentálóba, hagyd hogy a bor erjedjen legalább 6 napig, addig, amíg az folyamat aktivitása csökkenni nem kezd.

A kezdeti erőteljes erjedést követően, szűrd át a bort szitán, vagy vékony zsákanyagon, egy kifertőtlenített demizsonba. Egyszerűbb lehet, ha tölcsér segítségével végezd a műveletet.

Ezt követően hagyd, hogy a borban teljesen végbemenjen az erjedés, legalább 2-3 hónapig, amikor szükséges, időnként távolítsd el az üledéket.
Az elkészült, átszűrt bort legjobb fél éven belül elfogyasztani, de 1-2 évig is eltartható.

Fotó: wineturtle.com/Pinterest

Forrás: Home Brew Answers