Örömteli látogatás Túrkevén

Örömteli látogatás Túrkevén

Meghívásnak tettem eleget és nagyon jó tapasztalatokra tettem szert ebben az izgalmas, tevékeny múltú és remélhetőleg szép jövőjű városban.

Az elmúlt héten ellátogathattam a Nagykunság egyik városába, Túrkevére, ahová egy előadás tartására hívott meg a művelődési ház igazgatónője.

A rendelkezésemre álló idő rövidnek bizonyult ugyan, de azért sok érdekeset tapasztaltam ebben a gazdag múltú településen.

turkeve 03
szallas.hu

Túrkeve hosszú időn át szellemi és gyakorlati centruma volt a magyar juhászatnak. A gyapjú drága és keresett alapanyaga volt a magyar textiliparnak, a húsvéti bárány speciális húskülönlegességnek számított számos európai országban, a juhtejből pedig kiváló „gomolya”-sajt készült. A városban jól működő termelőszövetkezet és állami gazdaság adott sok száz lakosnak tisztességes jövedelmet, de volt itt országos hírű szerszámipar és egyéb, más vállalat is. De ezek mind megszűntek.

turkeve 01
turkevetermal.hu

turkeve 02
turkevetermal.hu

A lakosság azonban jogosan reménykedik abban, hogy a 75 Celsius-fokos gyógyfürdő fejlesztése megélénkíti az idegenforgalmat, a vendéglátást, a kereskedelmet és ennek érdekében eredményesen tevékenykednek. Az egészségügy szakemberei azt állítják, hogy a gyógyvíz különösen alkalmas a mozgásszervi és emésztési betegségek gyógyítására, az idegenforgalom jelesei pedig a korlátozott igényű német turistákat szeretnék ide csábítani. Céljaik elérését segíti a jó közműellátás, a házak és az utcák példás tisztasága, a kunsági táj különlegességei és a népművészet is.

Aki egyszer Túrkevét felkeresi, az minden bizonnyal többször is megismétli ezt a látogatást!

Címfotó: magyarfurdovarosok.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR