Génbankban őrzik a gyümölcsfajtákat a jövő számára

Génbankban őrzik a gyümölcsfajtákat a jövő számára

Több ezer értékes gyümölcs- és zöldségfajta kerül génbankba, hogy tulajdonságaik később, szükség esetén elővehetők legyenek.

Az utóbbi évtizedekben hihetetlen gyorsasággal terjednek el új, a korábbiaknál többet termő, jól szállítható és tárolható, több cukrot és vitaminokat tartalmazó gyümölcs – főként alma – fajták, amelyek közül néhány, például a Gála nálunk is új hazára talált.

A régi fajták megőrzésében kétségtelenül élen jár a Drezda-Pilnitz-i gyümölcs-génbank, amely közel 900 almafajtát tart mélyhűtött állapotban a jövő számára. A legrégibb, mély álmukat alvó almafajták 300 évesek. Lehet, hogy egyik-másik génjüket egy újabb és még értékesebb fajtának adják majd át.

Magyarországon is működnek génbankok. Az ország legnagyobb mezőgazdasági génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK), melyet ötven éve alapítottak. Az intézmény feladata az országos szántóföldi- és zöldségnövény génbank gyűjtemények fejlesztése, ezek agrobotanikai értékelő vizsgálata, dokumentálása és közreadása, valamint közép- és hosszú távú megőrzése hűtött magtárolókban, vagy esetenként merisztéma (osztódó szövet) kultúrákban.

Sok neves szakember alkotja a Növényi Génbank Tanácsot, és kívánom nekik, hogy bölcs döntésekkel szelektálják a régi-új értékes fajtákat.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR