Emlékfoszlányok – Főzzünk zsámiskát!

Slambuc, dödölle, málé, sztrapacska, rösti, lepcsánka, tócsni. Csupa régi, paraszti étek, többnyire ismerem is őket, volt alkalmam megkóstolni és azt tapasztaltam, hogy ízes, tápláló, gyorsan elkészíthető és főleg olcsó ételek. Most azonban egy eddig soha nem hallott étellel hozott össze a sors!

Varga Lászlóné, egri olvasónktól kaptam egy három kérdést tartalmazó levelet; a két első kérdésre kapásból tudtam válaszolni, a harmadik azonban hosszas utánjárást követelt.

Olvasónk levelének ez a részlete így hangzik: Aszalón gyerekeskedtem és a nagyanyámtól sokszor hallottam azt a mondást, hogy: úgy eszed azt az ételt, mint a zsámiskát… Meg is kérdeztem boldogult nagyanyámtól, hogy mi is az a zsámiska? Ő azt mondta, hogy ez egy növény, amelynek a magvait a falusi gyerekek szívesen fogyasztják. Ennyi évtized elteltével szeretném tudni, hogy pontosan melyik növényről van szó?

zsamiska

Forrás: konyhatunder.blogspot.com

No, elkezdtem kutatni a zsámiska után; megnéztem a Magyar Értelmező Kéziszótárt – nincs benne. Megnéztem a Révai Lexikon eredeti és új kiadásában – nincs benne. Megnéztem a Gasztronómiai Lexikonban – nincs benne. A Google-ban viszont megleltem: a zsámiska borzovai, paraszt étel, amely burgonyából vagy kukoricadarából készül tehéntúró, vaj, só és cukor hozzáadásával. Főleg nagyböjt idején fogyasztották. (Borzova község Szlovákiában, Rozsnyó közelében fekszik; mai neve: Brezova. Aszaló nincs nagy távolságra innen.)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR