Emlékfoszlányok – A legendás tikszem

Néhány évvel ezelőtt – augusztus vége felé lehetett – az ország több vidékén bejártam a búzatarlókat és kerestem a gyerekkoromban tömegesen növő tisztesfüvet (Stachys annua L.) amely, csapadékos nyáron nagyon gyakori gyomnövény volt a fel nem szántott tarlókon.

Fehér virágai sok nektárt termeltek, ezért a tisztesfű (tarlóvirág) jelentékeny méhlegelő volt. De hiába fáradoztam: tisztesfüvet nem találtam.

Meglepetésemre azonban láttam néhány mezei tikszemet (Anagallis arvensis L.), amely fél évszázaddal ezelőtt ugyancsak gyakori gyomnövény(ke) volt a búza és rozstarlókon. Az aprócska növény különlegessége az, hogy vegyesen fordulnak elő téglaszínű és kék virágot nyitó példányok egymás közelében. Sántító hasonlattal élve olyan ez, mint amikor két testvér közül az egyik szeme kék, a másiké pedig barna!

Mezei tikszem
Forrás: http://www.maltawildplants.com

A tikszem apró virágait nézegetve jutott eszembe az évtizedekkel ezelőtt látott film: Korda Sándor rendezte A vörös Pimpernel című filmet, amelynek főszereplője az ugyancsak magyar színész, Leslie Howard volt. A film egy kettős szerepet játszó személyt mutat be nagyszerűen a francia forradalom időszakában. (A második világháború után készült el a film másik változata: A modern Pimpernel, amely a fasiszta idők egyik, ugyancsak kettős szerepet játszó zseniális személyiségével ismerteti meg a nézőket.)

A történet aktualitását az adta, hogy a mezei tikszemet angolul pimpernel-nek mondják!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR