Búcsú Kovács András filmrendezőtől

Búcsú Kovács András filmrendezőtől

Kovács András kedves barátom. Filmrendezőként ismerték sokan, kertészkedő balatonfüredi telektulajdonosként kevesen.

András (a fenti képen balra) nem csak nagy alkotó, hanem személy szerint is kedves barátom, élénk vitatársam, és természetszerető ember is volt. Mintegy negyven évvel ezelőtt vásároltak telket és egy félig romos lakóházat Balatonfüreden, amelyhez kert és szőlő is tartozott. András szívesen dolgozott a szőlőben, kapálta a földet, kötözte a hajtásokat és jelentős szerepet vállalt a borkészítésben is. Szerény ember volt, de a saját termésű borának dicséretét örömmel hallgatta meg.

Bizonyára sokan emlékeznek még az ő rendezésében készült Nehéz emberek című filmre, amelyben négy, felfedezésének elismeréséért küzdő ember sorsát mutatta be. Ezek között volt Fekete István mérnök is, aki hosszú kutatás után rájött arra, hogy a Duna-Tisza közén számtalan helyen 8-15 méter mélységben hatalmas rétegvíztömeg helyezkedik el és ez csőkutak segítségével, nagyobb beruházás nélkül kitermelhető és felhasználható - többek között öntözésre is.

Ez a felfedezés a vízben és csapadékban szegény vidéken a gyümölcs- és a szőlőtermelés felvirágzását tette lehetővé. A magyar mezőgazdaság sokat köszönhet és az utókor hálával fog gondolni arra, amit a rendező Fekete István szavaival tett köztudomásúvá.

92 éves korában elhunyt a Kossuth-díjas és kétszeres Balázs Béla-díjas Kovács András filmrendező és író.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR