Nagyon jó dolog, hogy megjelent egy ismertető cikk a goji bogyóról a Kertészet és Szőlészet 2010. január 13-i számában.
Hozzászólnék az íráshoz, mivel még néhány kertész is azt gondolta, hogy egy egzotikus növényről van szó, és nem a nálunk is elterjedt, gyakran vadon élő növényről, az ördögcérnáról és amelyet egy csomagküldő cég szégyentelenül magas áron (1190 Ft/db) kínált már 2008-ban. Jó, hogy tisztázta, nem olyan mérgező, mint ahogyan eddig tudtuk (legtöbben) és ahogyan még most is tanították az iskolában. A goji bogyót termő növény a nálunk is meghonosodott Lycium barbarum vagy Lycium chinense (ez utóbbiról szintén szednek bogyót, de csak kis részét adja a forgalmazott bogyómennyiségnek).
Forrás: wikipedia.org
Nem akarom vitatni a goji bogyó jó tulajdonságait, de úgy vélem kissé túlértékelik és be kellene sorolni a többi kiváló gyógyhatású gyümölcs mellé, de nem csodanövényként.
A C-vitamin tartalmát eltúlozza az ismertetők többsége. A kínai források a narancshoz képest 400 – 1000 %-os többletet említenek az aszalt bogyókra vonatkoztatva, a pontosan mért mg/100 g-os érték pedig nem szerepel. Ha ez igaz lenne, akkor szerényen számolva is (a narancsban 50 mg/100 g van) akkor az aszalt goji-ban 200 mg/100g-nak kellene lenni.
Egy hitelesnek látszó mérés az alábbi értékeket mutatja:
Az aszalt goji bogyó beltartalmi értékei
|
Goji bogyó aszalva |
Kajszibarack aszalva |
100 g-ban mért érték |
||
Energia (kcal) |
370 |
226 |
Protein (g) |
11,7 |
2,5 |
Cukrok (g) |
67,7 |
46,3 |
Zsírok (g) |
8,2 |
0,28 |
Rostok (g) |
10 |
13
|
C-vitamin (mg) |
29 |
3,8 |
Kalcium (mg) |
112 |
55 |
Kálium (mg) |
1132 |
1520 |
Béta karotin (mikrogramm) |
7400 |
2280 |
Forrás: Paul M. Gross, Wolfberry Nature’s bounty of nutrition and healt, 2006. Tables Ciqual (AFSSA).
A friss kajszi C-vitamin tartalma 10 mg/100 g, ennek függvényében a friss goji számított értéke 76 mg/100 g.
Összehasonlításul néhány közönségesebb növény C-vitamin tartalma:
-
Narancs 50 mg/100 g
-
Vörös káposzta 50 mg/100 g
-
Karfiol 60 mg/100 g
-
Karalábé 80 mg/100 g
-
Fekete ribiszke 150 mg/100 g
-
Vadrózsa (csipkebogyó) 200 mg/100 g
-
Nemesített csipkebogyó 950 – 2800* mg/100 g
*Nem sajtóhiba, 2800 mg/100 g!
Valami rejtett szándékot sejtek a kereskedelmi ismertetőkben a C-vitamin tartalomra vonatkozóan a fenti adatok alapján. De ez nem érdemel több szót, talán fontosabbak az egyéb egészségvédő és gyógyhatású anyagok.
Valóban tiszteletreméltó a goji bogyóban található, ilyen anyagok választékbősége és mennyisége, de úgy vélem, hogy a már elterjedt, hazai termesztésű termékek is megállják a helyüket a gyógyhatás tekintetében. Fekete ribiszke, fekete berkenye, áfonya, stb.
Például a fekete berkenye és a fekete ribiszke jellemzői:
Milyen betegségek gyógyításában segíthet a feketeberkenye?
- Alzheimer kór
- Magas vérnyomás
- Diabetes,( magas vércukorszint csökkentésével)
- A diebetes általi másodlagos károsodások (retinopátia, hajszálerek falainak károsodása)
- Rákos daganatok képződése (főként vastagbélrák)
Science Daily Magazine, 2004.12.13.
Milyen betegségek gyógyításában segíthet a feketeribiszke?
Nyombélfekély, gyomorhurut, idült savtúltengés, epekő, májgyulladás, vér és vizelet savassága, krónikus vesegyulladás, húgysavas vesekő, szívelégtelenség, elhízás elleni diéta része lehet, vérszegénység, migrén, magas vérnyomás, kimerültség, farkasvakság, javítja a szívizom és a központi idegrendszer működését.
Dr. Porpáczy Aladár, Ribiszke, áfonya, bodza, berkenye Mezőgazdasági Kiadó 1987.
Végül, de nem utolsósorban, mennyibe kerül?
A neten 1 kg aszalt goji bogyót 49 Euro-ért kínálnak, amely hozzávetőlegesen 13 000 Ft/kg.
Még egy érdekesség: A goji elnevezés a kínai Gou Qi Zi névből származik.