Meglepő dolgot hallottam a vásárcsarnokban. Az árus azt magyarázta a vevőnek, hogy a barna csiperke tulajdonképpen a fehér csiperke és a vargánya hibridje.
De a két faj olyan távol van egymástól rendszertanilag, mint például a szilva és a dió. Közelebbi rokonai a rókagomba, a trombitagomba, a galambicák, a galócák stb.
Sok hihetetlennek tűnő dolgot hoz létre a természet és a tudós biológus, de ez itt nem valósult meg.
Igaz, jónéhány tulajdonságában különbözik a barna csiperke a fehértől:
- a barna szín szembetűnő, mely a főzés után még sötétebb lesz
- húsa szilárdabb állagú
- íze zamatosabb (talán ezért fogták rá a vargányai rokonságot)
- termőképessége kisebb, mint a fehér változaté.
E különbözőségek ellenére nagyon-nagyon közeli rokon a két színváltozat, éppúgy, mint a piros Jonatán, és a sárga Golden Delicious alma.
Többféle csiperke létezik; a közönséges csiperke a legelőkön gyakori, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke.
A termesztett csiperke törzsalakja a kétspórás, tudományos nevén az Agaricus bisporus var. bisporus. Ennek változatai:
- Agaricus bisporus var. albidus = a termesztett fehér változat
- Agaricus bisporus var. avellanus = a termesztett barna változat
- Agaricus bisporus var. perrubescens = folyami öntéstalajokon tenyésző erősen vöröslő húsú változat.
Forrás: Bohus, G. (1995) Agaricus Studies XIII. Mikológiai Közlemények 3: 5-37