Mit nevez a borosgazda zajos erjedésnek?

Mit nevez a borosgazda zajos erjedésnek?

Így zajik a folyamat.

A kisajtolt friss mustot erjesztőedénybe (fahordó, üvegballon, fémtartály) töltik, ahol a mustban levő élesztőgombák gyorsan elszaporodnak, aminek a következtében a mustban levő cukor etil-alkohollá és szén-dioxiddá alakul át. E folyamat közben a must felduzzad, habzik, fortyog, kifut az edényből, vagyis zajosan erjed. Ezért az erjesztő edényt csak 3/4 részig szabad megtölteni musttal, az akonanyílást nem zárjuk le szorosan, csupán kotyogót helyezünk rá, amely a keletkező szén-dioxid távozását lehetővé teszi, de a must „kitörését” akadályozza.

A zajos erjedés normális körülmények (18-20 °C) 6-8 nap alatt lezajlik. Ekkor az erjesztőedény betöltő nyílását dugóval lezárják, nehogy a levegőből szennyezés érje a kierjedt bort.

Gyakran előfordul, hogy a must nem indul erjedésnek. Ennek az oka az elehet, hogy hideg a pince, vagy túlkénezték vagy erősen megcukrozták a mustot. A 22%-nál több cukrot tartalmazó mustokban mindig marad cukor is!

További olvasnivaló a bortermelésről: